Патриотичният фронт иска забрана на тонколоните по джамиите

Забрана за поставяне на тонколони извън храмовете искат депутати от Патриотичния фронт с промени в Закона за вероизповеданията. За нарушение на забраната те предлагат да се налага глоба от 1000 до 4000 лв., а при повторно нарушение санкцията да се удвоява.

Според текстовете вероизповеданията могат да организират публична дейност и извън молитвените домове, но за това не могат да се използват технически средства. „Не намираме за редно всякакви призиви да се разпространяват с високоговорители от религиозни сгради, били те с религиозен или с друг характер, и да се използват такива сгради за богослужебни дейности или политически прояви“, се посочва в мотивите на вносителите. Според патриотите „свободата на вероизповедание не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други лица, а религиозните общности и институции, както и верските убеждения, не могат да се използват за политически цели“, се посочва още в мотивите, като се цитират конституционни текстове.

Предложението на Патриотите кореспондира с исканията на „Атака“, които дълги години настояваха Столична община да задължи джамията в София да спре излъчване на молитвите през тонколони от минарето ѝ. Исканията на атакистите дори прераснаха в сблъсъци, при които депутати, начело с Волен Сидеров нападнаха молещи се в джамията в центъра на София.

Депутатите от Патриотичния фронт са особено активни в законодателните инициативи, свързани с исляма и радикалните му прояви. С промени в същия закон те вече поискаха проповедите на чужди вероизповедания да се правят само на български език. За това ще бъде даден едногодишен срок, за да се преведат религиозните книги на български език. Вероизповеданията също така ще трябва да декларират сметките си в чужди банки. Забранява се участието на чужди лица върху администрирането на вероизповеданията у нас.

Забранява се и участието им в ръководните органи на вероизповеданията, а чужденци няма да изнасят проповеди. Религиозните лица, които са завършили религиозното си образование извън страната, ще полагат изпит по ред, определен от МС. Забраняват се даренията от чуждестранни източници, както и анонимните дарения.

Патриотите са автори и на законопроекта за забрана за носене на бурки, който мина на първо четене.

Източник: offnews


image0 (9K)