Патриарх Неофит поздрави българите за Цветница

„Да бъдат честити всички, които празнуват на днешния ден“, пожела главата на БПЦ

[ad id=“225664″]

„Пожелавам честита Цветница на целия български народ, който пази църковните обичаи и народните обичаи, и се радва на всички добри постижения в своя живот.“ Това пожелание отправи патриарх Неофит към всички българи на влизане в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, преди да отслужи празничната литургия на Цветница.

[ad id=“263680″]

„Да бъдат честити всички, които празнуват на днешния ден и заедно с ерусалимските жители да пеем „Осанна“ във висините. Благословен да бъде денят Господен“, пожела българският патриарх.

Много миряни бяха дошли тази сутрин в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, за да чуят посланията за празника Вход Господен в Ерусалим, носейки върбови клонки и пролетни цветя.

[ad id=“237001″]

Празникът Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден, и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Ерусалим с маслинови и лаврови клонки.

[ad id=“238430″]

Според евангелските текстове Христос влиза на магаре в Ерусалим, където го посрещат вярващите с клонки от маслина и го прославят като месиански цар с възгласи „Осанна“.


image0 (9K)