Патриархът: Да поемем протегнатата ръка на Македония

Трябва да поемем протегнатата ръка на Македония, заяви патриарх Неофит по повод искането на Македонската църква Българската да й стане майка.

Решението за Македонската православна църква (МПЦ) се бави толкова години, защото е сложно и трябва много добре да се обмисли, каза при влизане в сградата на Светия синод патриархът в отговор на журналистически въпрос защо толкова години се чака.

[ad id=“225664″]

Светият синод на Българската православна църква днес на свое заседание разглежда писмото от МПЦ, с което се призовава за възстановяване на евхаристийното единство на БПЦ „с възобновената Охридска архиепископия в лицето на МПЦ“ и се иска БПЦ да стане църква майка на Македонската православна църква.

Патриархът отбеляза, че този въпрос трябва много добре да се обмисли, решението да бъде взето с болшинство и православните църкви да имат ясна представа за въпроса за автокефалията, който не беше разгледан на миналия Критски събор.

На въпрос дали БПЦ ще има силата да защити МПЦ пред останалите православни патриаршии и дали ще поеме „протегната ръка от МПЦ“, българският патриарх отговори, че това е най-малкото, което може да се направи, защото те са наши братя и наш народ, и ще се стремим да запазим неговото единство.

[ad id=“263680″]

Ако БПЦ признае църковната независимост на Македония, означава, че може да има съслужение между духовниците от двете църкви. Преди да се стигне до решение, вероятно ще има допитване до останалите православни църкви.

„Това е въпрос, който безспорно вълнува много хора, който трябва да бъде обсъден, след като се чуе мнението на отделните църкви. Според обществениците консултациите с поместните църкви може да забавят разрешаването на 1/2 въпроса. Затова, според тях, Българската православна църква трябва да започне консултации със Светия синод на Македонската архиепископия, като набележат общи инициативи като почитането на общи за двете църкви светци и събития“, каза пък Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Тази сутрин пред Синодалната палата се събраха общественици и граждани на мълчаливо бдение в подкрепа на искането Българската патриаршия да бъде Църква-Майка на Македонската архиепископия.

При събралите се миряни дойде и вицепремиерът Красимир Каракачанов, който заяви, че очаква мъдро решение.

Миряните пред Синодалните палата носеха плакати с надписи: „БПЦ – не се страхувайте да сте майка църква на Охридската архиепископия“ и „Седем века Охридската архиепископия е била на цяла България“.

Македонската православна църква вече половин век е в схизма заради едностранното обявяване на автокефалия на 17 юли 1967 г. в Охрид, още докато Македония е част от република Югославия. Досега нито една от поместните православни църкви не е признала независимостта на МПЦ.
Източник:dir.bg


image0 (9K)