Патриархът: Свеждаме глави пред величието на апостолското дело на достойните българи

Обръщение на Българския патриарх по повод Деня на народните будители:

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Във време на изпитания отбелязваме тази година Деня на будителите – денят на всички онези достойни българи, които през хилядолетната ни история са отдавали, отдават и сега сили и живота си за духовното, просветното и културното преуспяване на нашия обичан народ и скъпата ни Родина. Свеждаме глави пред величието на апостолското им дело и подвигът им, който и днес е залог за съхраняването и пребъдването през вековете на завещаната от нашите отци православна християнска духовна и културна идентичност.

Делото на българските будители не е леко и винаги е било съпроводено с изпитания, белязани с много жертвоготовност и страдания. Съвременните будители, които са изправени пред нови и непознати предизвикателства, също както своите предшественици, с похвално за подражание усърдие продължават святото дело на българската духовност и просвета, наука и култура – в цялата богата палитра на неговото разнообразие.

В този светъл и празничен ден молитвите на светата ни Българска православна църква са за всички носители на славния и несломим български дух – за онези, които вече не са сред нас, но и за тези, които продължават тяхното дело и занапред, за да пребъде благочестивият ни православен народ, за да я има България.

По молитвите на св. цар Борис-Михаил Покръстител, на Рилския пустинножител Йоан, на светите Седмочисленици, на свети Евтимий, патриарх Търновски, на преподобния Паисий Хилендарски, на свети Софроний Врачански и на всички просияли в светостта Божии угодници от българския род, Бог да милва и спасява всички нас!

Честит празник!

За много мирни, здрави и благословени от Бога години!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

1 ноември 2020 г.

София

 


image0 (9K)