Патриархът оглави Божествената св. Литургия в храма „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави Божествената св. Литургия в катедралния храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“. В нея се включиха и представители на Св. Синод на БПЦ, поместните православни църкви, Вселенската патриаршия, Румънската патриаршия, Кипърската църква и други. Стотици изгледаха службата на монтирана видео стена в градинката пред храма, тъй като той се оказа тесен за всички желаещи да присъстват на службата.

[ad id=“225664″]

Мелнишкият епископ Герасим прочете решението на Св. Синод, с което храм „Св. Николай“ става катедрален.

„Днес е ден на голяма радост за православните християни от Старозагорска епархия. С Божията милост в 109-тата годишнина от построяването и освещаването на храм „Св. Николай Мирликийски чудотворец“, той отново да блесне с онзи блясък, който нашите предци са вложили за неговата благоукраса и духовен живот. И така, с Божията помощ, чрез молитвите на всички Ви, този храм отново беше възроден и с благодатта на Светия Дух осветен. Нека Бог да даде този храм, наистина да бъде радост и утеха за всички, които ще влязат в него. Бих искал да благодаря на всички, които са допринесли за възраждането на тази величествена катедрала. На Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит, на Св. Синод и на всички Архиереи, които взеха участие в св. Богослужба. На Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, който благослови, като временно управляващ Старозагорска епархия, започване реставрацията, на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, под чието вещо ръководство бе реставриран и благоукрасен този величествен храм. За финал, но не последно място благодаря на реставратора Лука Делийски за усърдната работа.“, изрази радостта си предстоятелят ставрофорен свещеноиконом Емилиан Димов. Той бе удостоен с орден „Св. Игнатий Старозагорски“ за особени заслуги към Старозагорска епархия, респективно за храм „Св. Николай Мирликийски чудотворец“, а Мина Николова-Ангелова – с орден Св. ап. Карп I-ва степен, за особени заслуги към БПЦ – БР, респективно Старозагорска епархия.

[ad id=“263680″]

„Вглеждайки се в делото и народополезния живот на първия Старозагорски митрополит Методий, ние виждаме и особения промисъл Божи, в дните, когато отдаваме почит към достойния архиерей да провъзгласим за Катедрален храм този, чиито строеж е започнат с благословията на неговата ръка. Благодарим на Всеблагия Бог за милостта му, благодаря на всички, които с присъствието си изпълнявате Божията воля да бъдем в „пълно единство“. Изказваме нашата синовна признателност към Вас, Ваше Светейшество, като още веднъж Ви засвидетелстваме нашата обич и уважение към Вас и Вашето богоблагословено архипастирско дело. Вие сте първоиерархът на родната ни Църква, съхранила и пренесла през времето светото православие.“, каза в словото си митрополит Киприан.

„В светлите тържествени за Стара Загора дни, когато този прекрасен град чества своя официален празник, по Божия милост се удостоихме да изпросим от Всеподателя Бога Неговата божествена помощ и закрила за всички нас – за този град и за цялото ни скъпо Отечество. Радостта ни е още по-голяма, защото храмът, който ни събира днес за нашето общо благодарение към Небесния ни Отец, се провъзгласява за Катедрален храм на богохранимата Старозагорска епархия и заема полагащото му се място като център и сърце на църковно-богослужебния живот в цялата епархия.

[ad id=“236993″]

Нека това ново начало, което се полага днес тук, бъде добро и благословено от Бога, защото само с Неговата благодатна помощ можем да принасяме с успех своя дял от голямото богочовешко дело на светата Христова Църква и уверено да вървим напред по спасителния път на светото Православие, като се утвърждаваме в апостолската и отеческа вяра, завещана ни вярно от нашите приснопаметни предци. Нека този така велелепен храм и истински свят Божи дом, бъде за всички вас място за богоблагословено общение в молитвата, за духовно възрастване, непомрачена радост и благословение на всяко доброполезно дело в този град и в цялата Старозагорска епархия.

По молитвите и небесното застъпничество на дивния Божи угодник и Чудотворец Николай Мирликийски, на Пресветата наша Владичица и всякога Дева Богородица и на всички светии Божията любов, Неговата велика милост и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!“, обърна се към миряните в края на службата патриарх Неофит.

На нея присъстваха Сливенският митрополит Иоаникий, Великотърновският митрополит Григорий, Пловдивският митрополит Николай, Врачанският митрополит Григорий, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Н.В. митрополит Атенагорас Белгийски от Вселенската Патриаршия, Тернопольский и Кременецкий митрополит Сергеий, Н.П. епископ Порфирий Неаполски от Кипърската църква, Н.П. епископ Виктор Коцаба от Украинската църква, Мелнишки епископ Герасим, Знеполски епископ Арсений, Велички епископ Сионий, Архимандрит Василий Савов – протосингел на Софийска митрополия, Архимандрит Нектарий Йоану, Архимандрит Емилиянос Богиану, Архимандрит Атанасий Султанов, свещеници от Московска Патриаршия, Румънска Патриаршия и други. Сред официалните гости бяха заместник-председателят на НС Емил Христов, областният управител Гергана Микова, кметът на община Стара Загора Живко Тодоров, заместник-кметът Иванка Сотирова, заместник-областният управител Петя Чакърова, общинските съветници Иван Дянков и Станимир Стойчев, директорът на РД ПБЗН комисар Стоян Колев, епархийският съветник Деян Русенов, представители на консулството на РБ в Одрин, ОДМВР и институциите в града.

[ad id=“218548″]

С кръщаването на пет момченца в катедралния храм започна второто издание на кампанията „Направи го за България“, която има за цел да насърчава раждаемостта като помага на родителите, децата им да приемат св. Кръщение. Други 26 бяха кръстени в храм „Св. Въведение Богородично“.

През миналата година кампанията бе осъществена в 9 града в страната, и в нея са се включили близо 10 000 човека- бебета, деца, родители, роднини, близки и приятели. Инициаторите на идеята с радост споделят за изповедта на една майка, която по време на миналото издание се е разубедила да направи аборт, а през настоящата, вече като щастлива родилка, очаква да кръсти новороденото си дете. Кръстник на едно от децата – Янислав Генчев стана градоначалникът Живко Тодоров.

Иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница“ от гр. Ананиев – Украйна ще остане в храма до понеделник на обяд, след което пред нея ще се поклонят в няколко от градовете на Епархията.

[ad id=“236999″]

С това честванията по повод 180 години от рождението на Старозагорския митрополит Методий Кусев приключват.


image0 (9K)