Партията на Слави Трифонов изрази съмнение за честността на вота

Тревога за честното провеждане на предстоящите парламентарни избори изразиха представители на партията „Има такъв народ“ пред президента Румен Радев. Хората на шоумена Слави Трифонов бяха поканени от държавния глава на разговор по повод необходимите мерки за организацията на вота в условията на пандемия.

От „Има такъв народ“ подчертаха, че най-важно е изборите да бъдат организирани така, че страховете на гражданите от коронавируса да не попречат на високата избирателна активност, която рязко би намалила тежестта на купения и корпоративния вот. „Ако имаме някаква тревога за тези избори е, че ще бъдат правени от управляващите, и това по наше мнение поставя известна сянка на съмнение относно това до каква степен тези избори ще бъдат честни, тъй като имаме обществени индикации за една относително съмнителна морална гражданска отговорност към процесите в България“, каза Филип Станев. И призова: „Всички ние – политически партии, будни граждани и вие като президент да направим така, че българите да отидат с доверие до избирателните урни, което също би повлияло на избирателната активност.“

Колегата му Тошко Йорданов беше категоричен, че партията им няма претенции за датата на изборите. „Ясно е, че управляващите са изключително шумни и кресливи и използват всякакви начини за въздействие върху вас, но се надяваме, че ще вземете решение, което е полезно за всички български граждани, а не за една политическа партия, която и да е тя. Ние ще се съобразим с всяко ваше решение и няма да го коментираме, защото вие сте българският президент и отговорността е ваша“, обърна се Йорданов към Румен Радев.

ПРЕДСТОЯЩИТЕ РАЗГОВОРИ

На президента му предстоят консултации в събота с представители на още три политически формации. В 11.15 часа той има среща с дясната коалиция „Демократична България“.

В 12.30 часа следва разговор с воденото от бившия омбудсман Мая Манолова сдружение „Изправи се.БГ“ и с Отровното трио. Снощи в профила си във Фейсбук проф.Велислав Минеков съобщи, че няма да се включи в консултациите, ако към „Отровното трио“ бъде прикрепен друг политически субект. Позицията му предизвика недоумение, при положение че триото и движението на Мая Манолова подписаха вече споразумение за съвместни действия.

Последната среща за деня е с партия „Възраждане“ на Костадин Костадинов, която ще започне в 13.45 часа. В момента върви процедура по искане на прокуратурата за заличаване на тази партия. Държавното обвинение се позовава на данни на ДАНС, че има хора, записани като учредители, които твърдят, че не са полагали подписи. Прокурорското искане бе направено през юли м.г., а в края на ноември имаше заседание в Софийски градски съд по него. Към момента няма решение, а партията твърди, че всичко е политическа поръчка. Срещу лидерът на организацията пък, пак прокуратурата води две наказателни производства – едното за разпространяване на невярна информация, а другото, свързано с партийната субсидия.

В неделя консултациите с извънпарламентарни политически партии ще продължат, съобщиха от „Дондуков” 2.

„Сега“

 


image0 (9K)