Партията на Макрон печели убедително изборите във Франция

Партията „Република, напред!“ на новоизбрания президент на Франция Еманюел Макрон печели убедително първия тур на парламентарните избори във Франция. Това показват резултатите при 100% обработени бюлетини.

Прогнозите показват, че „Република, напред!“ и техните съюзници са спечелили около 445 депутатски места в 577-местния френски парламент. Окончателният резултат ще бъде ясен на втория тур в неделя.

Центристите на Макрон получават 28,2% от гласовете, докато техните съюзници от „MoDem“ получават около 4 на сто. На второ място се нареждат консерваторите с 15,8%, а трети – националистите на Марин льо Пен с 13,2%.

[ad id=“225664″]

Социалистите се нареждат едва пети – със само 7,4 процента, което е огромно поражение за тях, тъй като досега те бяха управляваща политическа сила.

Партията на крайнолевия Жан-Люк Меланшон „Непокорна Франция“ печели малко над 11 на сто от вота на французите.

„Република, напред!“ беше създадена преди малко повече от година. Много от нейните кандидати за депутати имат малък или дори изобщо нямат политически опит. Това е важна победа за Макрон, който спечели президентските избори през април.

Само трима кандидати са си осигурили места в Националното събрание още на първи тур, което значи че останалите 573 места в парламента ще бъдат определени на балотажа следващата неделя.


image0 (9K)