Партията на Виктор Орбан спечели изборите в Унгария

Виктор Орбан спечели убедително парламентарните избори в Унгария. ФИДЕС и нейният коалиционен партньор – Християндемократическата народна партия, ще имат 133 места от общо 199 в новия парламент.

[ad id=“225664″]

Националистите от Йоббик са на второ място с 20 процента от вота. Социалистите са трети с 12 процента. По първоначални данни избирателната активност е около 70 процента, което е рекорд от 2002 година насам.

[ad id=“263680″]

Виктор Орбан, премиер на Унгария: Спечелихме! Първо искам да поздравя гласоподавателите. Благодаря, че дадохте гласа си. Високата активност премахна всички съмнения. Оставихме голяма битка зад себе си. Спечелихме важна победа и имаме шанс да защитим Унгария.

Въпреки победата на Орбан, критиците на премиера твърдят, че той е тласнал страната по авторитарен път и че разпалва ксенофобия с антиимигрантската си политика и с острите си думи спрямо бежанците.

[ad id=“236993″]

Според агенция Ройтерс голямата победа на ФИДЕС може да даде нов импулс на други националистически партии в Централна Европа, в Полша и в съседна Австрия./БНТ


image0 (9K)