Партията на бившия премиер Матео Ренци се оттегли от управлението и предизвика криза в Италия

Матео Ренци по време на пресконференцията, на която обяви оставките на министрите от партията си

Партията на бившия италиански премиер Матео Ренци се оттегли от управляващата коалиция в Италия и предизвика политическа криза в държавата, която се бори с последствията от пандемията от COVID-19, съобщи Ройтерс. Малката формацията на Ренци „Италия вива“ имаше двама министри и поддържаше мнозинството на управляващите в горната камара на парламента.

Ренци обясни решението си с недоволството си от стила на управление на премиера Джузепе Конте и от плановете му как и за какво да бъдат похарчени над 200-те милиарда евро, обещани на Италия от ЕС в рамките на фонда за възстановяване на икономиката, засегната от коронавирусната пандемия.

Лидерът на „Италия вива“ обаче не изключи възможността да се върне в управлението, ако исканията му бъдат удовлетворени. „Да бъдеш отговорен значи да се изправяш срещу проблемите, не да ги криеш“, каза той на пресконференцията, на която обяви оставките на министрите Тереза Беланова и на Елена Бонети, отговарящи съответно за земеделието и за семейните въпроси в правителството на Конте.

Другите партии в управляващата коалиция определиха решението на Ренци като вредно за страната. Бившият премиер е обвиняван, че се опитва с този политически ход да увеличи подкрепата за малката си партия и да принуди по-големите коалиционни партньори да се съобразяват с нея.

С оттеглянето на партията на Ренци правителството на Конте загуби мнозинството си в горната камара на парламента. Без 18-те сенатори на „Италия вива“ кабинетът ще има нужда от нови поддръжници в Сената, за да продължи да управлява. В долната камара правителството запазва достатъчно голямо мнозинство.

До момента другите три партии от управляващата коалиция – движение „Пет звезди“, лявоцентристката Демократическа партия и лявата формация „Свободни и равни“ – не са обявили какво ще правят.

Според Ройтерс съществуват няколко варианта пред тях. Първият е да се опитат да се договорят с партията на Ренци и да направят промени в състава на правителството. Самият Ренци не изключи възможността да подкрепи ново правителство на същите партии. Ако не бъде постигнато споразумение, президентът Серджо Матарела може да се опита да състави служебно правителство, което да се справи със здравната криза. Ако и този вариант се окаже невъзможен, единствената опция са нови избори.

Крайнодясната партия „Лига“ на Матео Салвини, която в момента е в опозиция, призова Конте да подаде оставка и заяви, че най-добрият начин да се гарантира политическа стабилност в страната са предсрочни избори.

Партията на Салвини управляваше в коалиция с движение „Пет звезди“, но през август 2019 г. се оттегли с надеждата да предизвика нови избори и да ги спечели. Тогава обаче беше формирана коалицията на „Пет звезди“ и Демократическата партия, която управлява и до днес с подкрепата на две по-малки партии, включително тази на Ренци.

Италия беше първата тежко засегната от разпространението на COVID-19 държава в Европа. От началото на 2020 г. досега там са регистрирани над 2,3 милиона случая на коронавируса, а над 80 хиляди души са починали от болестта.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)