ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ПРЕЗУМПЦИЯТА ЗА ВИНОВНОСТ

Философията на антикорупционния закон получи доверието на мнозинството. Единствено парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика не подкрепи проекта но пък 72 депутати на ГЕРБ, 20 на Реформаторския блок, по 13 от ДПС и Патриотичния фронт и 10 от БДЦ, приеха на първо четене законопроект за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Срещу законопроекта Кунева гласуваха БСП и Атака, АБВ се въздържаха.

Левите се опасяваха, че с приемането на закона щели да се върнат времената на Вишински, че то ще доведе до прилагане на моделите от Сталинска Русия и Хитлерова Германия или методите на Светата инквизиция. Проектът бе наречен политически Франкенщайн, защото събирал четири мъртви агенции – Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР, звено от Сметната палата, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и прави от тях една жива – антикорупционен орган.

Според гласувания на първо четене законопроект, ръководството на специалния орган няма да се избира с квалифицирано мнозинство от парламента.

Този закон ще мине, защото това е цената да спасите управлението и коалицията. Ние от БСП нямаме намерение да плащаме вашите сметки. Когато ГЕРБ не искат да решат проблема, създават нов орган. Иначе 85% от текстовете вече съществуват. Новото е детекторът на лъжата, с който ще проверявате служителите на новото бюро. Доста унизително. Дали бихте го пробвали вие със себе си, г-жо Кунева?, попита вносителката Кирил Добрев от БСП.

Председателят на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика – единствената , която не подкрепи проекта Кунева, преди влизането му в пленарната зала – Валентин Николов от Патриотичния фронт отбеляза, че в Румъния е забранено комисията да проверява факти и действия преди 2013 г., т.е. забранени са проверките със задна дата, докато в нашия проект са заложени проверки за 10 г. назад.

ДПС, верни на балансьорската си позиция бяха откровено цинични: Проектът Ви не струва, но ние ще го подкрепим заради борбата с корупцията, отбеляза народната представителка Ферихан Ахмедова.

Следва всички ние да се попитаме, колко ни струват нашите народни представители, които приемат нищо неструващи закони, и може ли калпав закон да се бори с корупцията?

АБВ – ни корупция яли, ни корупция мирисали – решиха да гласуват въздържащо се.

Реформаторите реформираха литературното и филмово заглавие „Мълчанието на агнетата“, превърнаха го в „Съгласието на агнетата“ и дадоха 20 гласа в курбан за делото.

Не остава нищо друго освен да пожелаем успешен финал на законопроекта и превръщането му в действащ закон!

Да пожелаем също силен старт на новата антикорупционна комисия!

Източник: http://www.transmedia.bg/


image0 (9K)