Парламентът отхвърли ветото на президента и защити кариерните бонуси за кадровиците на съдебната власт

Парламентът отхвърли в сряда ветото, което президентът Румен Радев наложи върху текстовете от Закона за съдебната власт, които въвеждат кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет.

Решението членовете на ВСС да получат кариерни бонуси след края на мандатите им беше защитено отново с гласовете на ГЕРБ, Обединените патриоти, ДПС и Воля.

Единственото изказване от парламентарната трибуна направи днес по темата Крум Зарков от „БСП за България“. Той заяви съгласието си с критиките на президента, че приетите предложения противоречат на принципа на разделение на властите, защото със закона се предлага „кариерен бонус“ при определени условия на членовете на Висшия съдебен съвет, след като приключат мандата си.

„В областта на съдебната система това мнозинство се оказа негодно да направи промените, от които се нуждаем“, каза Крум Зарков.

Кариерните бонуси бяха приети в началото на годината с гласовете на ГЕРБ, Обединени патриоти, ДПС и Воля. Те предвиждат всеки магистрат, който е бил член на Висшия съдебен съвет, да има право на повишаване при завръщането си в съдебната система. Например, ако е бил апелативен съдия преди да стане член на ВСС, получава автоматично право да стане върховен съдия.

Съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) атакуваха пред Конституционния съд (КС) текстовете с аргумента, че това е необоснована привилегия, която руши авторитета на съдебната власт.

„Дава се възможност за необосновани кадрови решения на основата на неясни критерии, като се заобикалят или нарушават действащите към момента организационни начала за структуриране на съдебната система като стабилност, прозрачност и кариерно развитие“, заявиха върховните съдии в искането си до КС.

Още преди Конституционният съд да се е произнесъл обаче депутатът от ДПС Хамид Хамид предложи лека корекция в текста. Така парламентът прие, че кариерният бонус няма да е автоматичен, а ВСС ще може да преценява дали да назначи бившите членове на съвета на по-висока длъжност.

Така се създаде допълнителна възможност за мнозинство във ВСС да прави наказателни акции срещу неудобни бивши членове. Съюзът на съдиите в България нарича „кариерните“ бонуси пряка политическа „корупция“ в съдебната власт.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)