Парламентът освободи Ралица Агайн като зам.-шеф на КФН

Финансовият министър Владислав Горанов сформира работна група, която да помогне на Гаранционния фонд да намери решение по казуса

[ad id=“225664″]

Парламентът освободи Ралица Агайн от поста заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), предаде „Фокус“. „За“ оставката й гласуваха 138 народни представители, „против“ – 3 и „въздържали се“ – 3 , с което тя бе приета. Освен поста заместник-председател на КФН Ралица Агайн бе и ръководещ управление „Застрахователен надзор“.

Агайн депозира оставката си в деловодството на парламента в днешния ден заради казуса със застрахователната компания „Олимпик“, след което депутатите включиха в дневния ред на извънредното си заседание обсъждането и гласуването на оставката й.

Освен това парламентът възложи на Комисията за финансов надзор да представи доклад за дейността си спрямо фалиралото кипърско застрахователно дружество „Олимпик“ до 7 септември. Решението беше прието по време на извънредно заседание на Народното събрание със 107 гласа „за“, 5 гласа „против“ и с 57 въздържали се. Проектът беше внесен от парламентарната група на ГЕРБ.

[ad id=“263680″]

Информацията, която Комисията за финансов надзор ще предостави, трябва да съдържа всички нейни действия, предприети от появяването на дружеството на българския пазар до 17 август 2018 г., когато задължителните застраховки „Гражданска отговорност“ на повече от 200 хил. българи бяха прекратени. Докладът трябва да съдържа и информация за собствеността на компанията и направените от нея вноски в Гаранционния фонд, както и информация за актуалното състояние на фонда.

Депутатите възложиха и на министъра на финансите Владислав Горанов да проучи всички възможности, предоставени от българското, европейското и международното законодателство, за своевременно възстановяване на сумите на засегнатите лица и гарантирането на техните права.

От своя страна Горанов обясни, че ще бъде създадена работна група с представители на КФН, МВнР и представители на Гаранционния фонд във връзка с казуса „Олимпик“.

„Действащото законодателство в България и ЕС и внесeните на 24 май изменения в моторната директива дават отговор на голяма част от въпросите, зададени днес. Ако искаме да търсим решение за чуждите компании при несъстоятелност, трябва да посочим, че в това отношение имаме малко извънзаконови промени. Само българските компании, тези под лиценз у нас, имат право в последствие да черпят права от Обезпечителния фонд при прекратяване на полици“, каза още Горанов и посочи, че ще се води и такъв дебат.

[ad id=“236993″][ad id=“236993″][ad id=“236993″]

„Още през следващите дни ще се формира в Министерството на финансите с представители на КФН, МВнР и представители на Гаранционния фонд една работна група, която да помогне фонда, който е страна по конвенцията. Никой друг не е страна по нея. Колкото и да не ви харесва, това е правната рамка, която функционира от 2005 г. досега, а ние сме се присъединили към нея през 2012 г.“, коментира финансовият министър.

„Въпросът е дали обезпечителният фонд да бъде разпространен върху всички застрахователи, които оперират в страната. Ако решим да го разширим, ще е доста неприятен прецедент да търсим това със задна дата, но ако не стане със задна дата, няма как тези 9 млн. лв. да се възстановят, без да бъдат платени от българския данъкоплатец“, обясни той.


image0 (9K)