Парламентът одобри изтеглянето на нов заем от 1,2 млрд. лева.- коментар на деня

Разбира се, че не смятам както някой беше написал днес във ФБ, че престрелката в Слънчев бряг е за отклоняване на вниманието. Това си е сражение, каквото България не познава, то можеше досега да се гледа само в руски филми за организираната престъпност от 90-те години на миналия век, по времето на Великата криминална революция – „Бригада“, „Бандитский Петеребург“, „Крот“ и много други…
В същото време не мога да не попитам на фона на препълната хазна, както довчера твърдяха официозните телевизии – колко заема могат да се вземат още? Този парламент вече е на първо място в историята на Третата българска държава по взети заеми…
Така да управлява и баба знае – вземаш готови пари, раздаваш ги на своите банки, на своите фирми, на своите банкови сметки, на своите верни съпартийци и не по-малко верни коалиционни партньори. Изяждаш бъдещето на България, на нашите деца и внуци; ипотекираш настоящето на България – на нас и нашите все още живи родители..
Всъщност, макар и да знае така да управлява, никоя уважаваща себе си, почтена и разумна баба не би управлявала така. Защото не е прокопсало семейство, нито малка фирма, ако живее на кредит, ако профуква взети на заем пари, ако харчи повече, отколкото изкарва, ако има широки пръсти и постоянно игнорира здравия разум и нормалната финансова логика. Семейство и малка фирма не биха прокопсали, та държава ли, дори да не е държава като държава, а псевдодържава.
Всяка поне мъничко интелигентна и отговорна баба, би нарекла подобни изкушения престъпни и водещи семейството й до катастрофа.
Още повече, че всяка нормална и родолюбива баба би се грижила за бъдещето на своите деца, внуци и правнуци, а не би го изяждала, профуквала и пръскала на вятъра чрез заеми и кредити.
За съжаление, тази власт няма спиране, тя прави точно това – взема назаем, тегли кредити, пилее пари, профуква милиарди левове, вършее както си иска в пълен разрез с пазарната логика и финансовите закони.
И най-важното – номерът й минава. Защото е случила на народ, изпаднал в ступор – като зайчето, оставено за храна в аквариума на питона. Когато народът е като това зайче, дори страхливата водна змия на властта може да се прави на питон…

Н. Слатински


image0 (9K)