Парламентарни избори в Русия – предизвестена победа за партията на Путин

Днес в Русия се провеждат избори за Държавната дума (руския парламент), за губернатори в девет региона и депутати в 39 регионални парламента. Вотът, който вече започна, се очаква да продължи до 22 часа. Изборите се провеждат на територията на 11 часови зони – от Далечния изток до Калининград на Балтийско море.

Руснаците избират 450 депутати в долната камара на парламента. В него ще влязат тези партии, които успеят да преодолеят 5-процентовата бариера (по-рано беше 7%).

Изборите в Русия се очаква да затвърдят за пореден път господството на партията на руския президент Владимир Путин „Единна Русия“, независимо че икономическата криза силно е засегнала жизнения стандарт на хората, пише Максим Попов от агенция „Франс прес“, цитиран от БТА.

Вотът идва на фона на 80% одобрителен рейтинг на Путин, въпреки че Русия се бори с най-дългата си рецесия в 16-годишното управление на руския лидер.

Промяна в избирателната система, според която половината депутати от 450-местната Държавна дума ще бъдат избирани на мажоритарен принцип, също е в полза на управляващата „Единна Русия”, коментират анализатори. Те са категорични, че партията на Путин контролира държавата и местните ресурси.

 

 


image0 (9K)