Парк Фениче в Италия очаква възпитаниците на старозагорската Професионална гимназия по електротехника

За пета поредна година възпитаници на старозагорската Професионална гимназия по електротехника „Г. С. Раковски“ ще пътуват в чужбина по програма „Еразъм+“.

„Еразъм+“ е програма на ЕС за подпомагане на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа.

В Падуа през 2014 г.

За трети път наши ученици от 10-11 клас ще бъдат за 2 седмици в италианския град Падуа, разказа за ЗАРАТА помощник-директорът на гимназията Здравка Велчева. Красивият и многофункционален парк Фениче (Fenice Green Energy Park), изграден с помощта на водещи италиански фирми, ще приеме отново старозагорската група. Това е един парк с леглова, обучителна и столова база.

По програмата заминават 20 ученика с двама преподаватели, като темата на обучението тази година ще е свързана с диагностиката и ремонта на автомобилни мехатронни системи, електроавтомобили и хибридиктроавтомобили и хибриди, уточни Велчева. Учениците ще практикуват в реална работна среда. Но освен, че работят, участниците в проекта „Еразъм+“ спортуват, запознават се с нови хора. В екскурзионната програма това лято е включено посещение на Венеция.

2017 г. Италия

На въпроса как се извършва подборът за участниците в пътуването, помощник-директорът даде конкретни отговори за пълната прозрачност на избора:

На първо място се отчита общият успех на кандидата, както и оценките му по предметите от професионалната подготовка. Освен „цифрите“, съблюдаваме и уменията за работа в екип, отговорността при изпълнение на поставени задачи, комуникативни умения, самостоятелност, умения за индивидуални изяви.

След първоначалния подбор, провеждаме курс от 48 часа технически английски и след него, в зависимост от резултатите, се прави окончателният списък.

Заминаването е на 30.06 до 13.07. 2019 година.

Какво струва това пътуване на учениците и преподавателите?

Абсолютно всичко се поема от програмата, дори и автобуса Стара Загора-летище София и обратно, отговори Здравка Велчева. Така че – вземаме ги от училище и ги връщаме пак там.

Успех и тази година на екипа на ПГЕТ „Г. Раковски“, който ще представи Стара Загора и България в Падуа, Италия!

Благодарение на своя бюджет от 14,7 милиарда евро до 2020 г., програмата „Еразъм+“ ще даде възможност на над 4 милиона европейци да учат, да проведат стаж, да натрупат опит и да работят като доброволци в чужбина.


image0 (9K)