В парк „Розариум“ с участието на Царица Роза 2019, бяха открити „Вечно зелената клонка“ и „Пламък

В парк „Розариум“ с участието на Царица Роза 2019 Вероника Кънева бяха официално открити двете нови пластики за вторите постаменти на главната алея. Казанлъчани вече ще могат да се радват на „Вечно зелената клонка“ на Светослав Недев и на „Пламък“ с автор Велин Дечков.

„Като председател на журито ще отбележа, че сме търсили две напълно различни по въздействие изразни средства, материал и начин на изпълнение на пластики.“, каза в приветствието си към гостите на събитието арх.Георги Стоев, главен архитект на Община Казанлък. „Едната е от лят месинг, изработена по класическа технология в ателието на фирма „Тора Арт“ООД, другата е изработена от отделни елементи от неръждаема стомана и сглобена на място от фирма „Хранмеханика“ООД.“. Арх.Стоев описа едната пластика като „светла, лека и ефирна, носител на женското начало“, а другата – „излъчваща сила, енергия, разкъсала черупката, в която е затворена, изригнала в пламъци, символ на мъжкото начало“. Противоположностите в композициите са обединени от подчертаното движение напред и нагоре, художествен израз на прогреса, „движението на нашия град и на Общината, на развитието“, обобщи той.

Казанлъшкият скулптор Велин Дечков определи творбата си като асоциативна: „Избрах този символ за един парк, за който всички знаем, че се разхождат млади хора, влюбени, майки с децата си, между които прехвръква Пламъкът, Искрата, възрастни хора, със своите спомени и контакти.“. Велин Дечков си пожела всеки зрител да намери своето усещане към „Пламък“. „Той се роди при 1 000 градуса, в най-голямата жега, в пещите на фирмата-изпълнител“ сподели Дечков и благодари за успешната работа.

Авторът на „Вечно зелената клонка“ Светослав Недев има честта за втори път да представи своя творба в парковото пространство и благодари на всички страни, ангажирани с реализацията на проектната идея.

В началото на месец юли тази година кметът на община Казанлък Галина Стоянова връчи наградите на отличените автори и техните идеи вече са реалност. Община Казанлък обяви конкурса за идеен проект на съвременни пластики в градска среда – парк „Розариум“ в началото на месец април. На предизвикателството към творците за съвременни визуални решения за публични пространства откликнаха с 11 творби, измежду които нарочна комисия класира най-добрите.

В началото на септември миналата година бяха официално открити първите две пластични композиции на бронзови рози, които украсиха парк „Розариум“, с автори младият казанлъшки скулптор Кирил Георгиев – „Роза“ и скулпторът Светослав Недев – „Розов цвят“.

Община Казанлък продължава да разхубавява любимия на казанлъчани парк, който само след 4 години ще отбележи 100 години съществуване. Предстои обявяване на конкурс за пластики за третата двойка паркови постаменти.


image0 (9K)