Паркът за танцуващи мечки в Белица отваря днес врати за посетители

В него живеят 26 кафяви мечки, като само една все още спи зимен сън, останалите вече са се събудили. Миналата година над 20 000 души са посетили парка. От управата му казаха, че тази година ще започне изграждането на туристически информационен център, информира БНТ.

[ad id=“225664″]

От ръководството на парка казаха, че атракция за посетителите ще бъде мечето Рико, което е на 4 години и пристига в Белица миналата пролет. След зимния сън за животните се полагат специални грижи, като те получават между 4 и 6 килограма плодове и зеленчуци дневно. Но част от мечките имат свои предпочитания.

Димитър Иванов, управител на парка за танцуващи мечки в Белица: Понякога предпочитат да ядат маруля, пред круши, ябълки , дори и пред месо. От следващата седмица най- вероятно ще започнем захранването и с яйца, за да повдигнем белтъчните и сега ще направим по- стабилен курс с орехи.

[ad id=“263680″]

Предстои мечките да бъдат прегледани от лекари и да се прецени, кои от тях ще имат нужда от специални грижи през летните месеци, тъй като 90% от животните в парка са възрастни и имат здравословни проблеми.

Димитър Иванов, управител на парка за танцуващи мечки в Белица: Все още е в дискусия, дали ще се прави операция на окото на две мечки за премахване на катаракта и поставянето на изкуствена леща.

19 от 26-те обитатели на Парка за танцуващи мечки край Белица вече спят зимен сън. Служителите очакват около Нова година да заспят и останалите мечки…

[ad id=“236993″]

Туристическият информационен център, който ще бъде изграден, ще е на открито сред природата. В него посетителите на парка ще могат да получат повече информация за кафявите мечки.

Димитър Иванов, управител на парка за танцуващи мечки в Белица: Влизането в парка става само с екскурзовод, като този екскурзовод дава информация за парка, за танцуващите мечки, за биология на кафявата мечка. Така самото преживяване е много по- добро. Има и вход от две години в парка вече. Той е 6 лв. за възрастни, 3 лв. – за деца.

Предстои тази година да бъдат ремонтирани и някои от клетките на животните, както и част от пътя до парка.
bnt.bg


image0 (9K)