Париж забрани старите коли

Франция забрани движението на автомобили, произведени преди януари 1997-а. Всички превозни средства на територията на Париж са задължени да се движат с еко винетки, предаде NOVA.
[ad id=“263680″]
..
Стикери, декорирани в различни цветове, ще класифицират моторно-превозните средства в 6 отделни категории, в зависимост от вредните емисии, които излъчват. Те стават задължителни за всички, които карат на територията на Париж.

Видът на винетката се определя от годината на производство и двигателя на автомобила. Така в зелено са оцветени стикерите за електрическите и хибридни коли, а в сиво – за най-старите и замърсяващи, с право да се движат из парижките улици.

Превозни средства, регистрирани преди ’97-а година, остават без винетка и извън движение в делничните дни от 8 часа до 20 часа.

В критични дни, с пик на мръсния въздух, разрешение да излязат на улицата ще имат само автомобилите, които замърсяват най-малко.

[ad id=“225664″]

..

Годишно във Франция мръсният въздух убива над 48 000 души, което прави 9 процента от всички смъртни случаи в страната.

До момента над 1,5 милиона души са се снабдили с еко винетката, струваща 4,50 евро. Нарушителите ще бъдат санкционирани с глоба, а притежателите на еко автомобили – поощрявани с бонуси, сред които по-ниски такси за паркиране и разрешение за движение в специалните ленти.

Примерът на Париж вече последва Гренобъл, а скоро се очаква мярката да стане задължителна и в други френски градове.

[ad id=“218548″]

..

Замърсеният въздух струва на Франция годишно 101 милиарда евро. В сумата влизат не само поражения от здравно естество, но и последствия върху сгради, екосистеми и селско стопанство.

Една от най-сериозните мерки, които страната предвижда в борбата с лошото качество на въздуха, е спиране на дизеловите автомобили след 2020 година.


image0 (9K)