Парацетамолът прави хората безчувствени

Популярният болкоуспокояващ антипиретик понижава способността ни към емпатия (съчувствие), установили американски учени.

[ad id=“225664″]

Приемът на парацетамол не само ни помага да се избавим от болковите усещания, но ни пречи да съпреживяваме физическата и душевна болка на другите. Това твърдят учените от университета в Охайо в статия, публикувана в списание Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Американските експерти стигнали до извода по пътя на два експеримента. В първия участвали 80 студенти, половината от които предварително трябвало да пият вода с разтворени в нея 1000 милиграма парацетамол, а другите пиели плацебо.

[ad id=“236993″]

Час след като лекарството започнало да действа, участниците трябвало да прочетат осем кратки сценария, във всеки от които някой изпитвал болка – физическа или душевна. В един от сценариите например се говорило за човек, когото наръгали с нож до костта, а в друг – за човек, чийто баща починал. Участниците трябвало да оценяват болката, която изпитват тези хора по скалата от 1 (никаква болка) до 5 (максимално възможна болка).

Резултатите показали, че пиещите парацетамол оценяват страданията на героите като много по-незначителни, отколкото пиещите плацебо.

[ad id=“236999″]

Участници във втория експеримент били 114 студенти. Половината от тях пиели предварително парацетамол, а другите – плацебо. След това всеки от тях трябвало да оценява по скалата от 1 до 10 колко неприятни са звучащите над ушите им резки звукови сигнали. Те трябвало да си представят също и доколко неприятни ще са тези звуци за другите участници в експеримента.

За пиещите парацетамол сигналите се оказали по-малко неприятни, отколкото за пиещите плацебо. За разлика от групата с плацебо те смятали, че такива звуци не биха обезпокоили особено останалите хора.

[ad id=“237001″]

Влиянието на парацетамола върху способността към емпатия било потвърдено и от трети експеримент, в който участниците оценявали доколко обидно е за техен познат отстраняването без основание от онлайн игра. Намиращите се под въздействие на парацетамол оценили такава ситуация като не съвсем болезнена, за каквато я приели пиещите плацебо.

Ако сте пили парацетамол, болката и страданието на другите хора не ви вълнуват никак, отбелязва един от изследователите – Доминик Мишковски. Мишковски и колегите му установили, че парацетамолът, наричан в Щатите ацетаминофен, притъпява позитивните емоции, като радостта например, се посочва в прес-листата на университета.

[ad id=“238430″]

По данни на Consumer Healthcare Products Association – организацията на американските производители и търговци на медицински продукти, ацетаминофенът е най-разпространеният лекарствен компонент там, който влиза в състава на над 600 препарата. Всяка седмица препарати, съдържащи ацетаминофен, се приемат от 23% от възрастното население в Америка, което прави около 52 милиона души.

Приемът на парацетамол може да подведе също и тези, на които предстои тест за употреба на психоактивни вещества, предупреждават експертите.


image0 (9K)