Папа Франциск с настоятелен призив: Насилието в Сирия да спре!

Папа Франциск отправи днес „настоятелен призив насилието незабавно да спре“, по-специално за да може да пристигне хуманитарна помощ в Сирия и най-вече в бунтовническия анклав Източна Гута, обект на въздушни атаки от страна на сирийския режим, предаде „Франс прес“, цитирана от БТА.[ad id=“225664″]

„Отправям настоятелен призив насилието незабавно да бъде спряно, да бъде предоставен достъп за хуманитарна помощ – храна и медикаменти, и да бъдат евакуирани ранените и болните“, заяви главата на Римокатолическата църква на площад „Св. Петър“ в Рим веднага след неделната молитва „Ангел Господен“.

Съветът за сигурност на ООН одобри вчера резолюция с настояване „незабавно“ да влезе в сила едномесечно хуманитарно примирие в цяла Сирия с цел доставяне на хуманитарна помощ и евакуация на тежко ранени. Днес обаче Дамаск отново предприе атаки в Гута, където за седмица обстрели са загинали над 500 души.
„Тези дни мислите ми често отлитат към обична и мъченически страдаща Сирия, където се е завърнала войната, по-специално в Източна Гута“, подчерта Светият отец.

[ad id=“238430″]

„Тази година февруари бе сред месеците с най-много насилие за седемте години, откакто започна конфликтът: стотици, хиляди цивилни жертви, деца, жени, възрастни хора; улучени бяха болници, населението вече не може да си намери храна… Всичко това е нечовешко. Не можеш да се биеш срещу злото с друго зло“, подчерта папата.


image0 (9K)