Папа Франциск с емоционална проповед: И да се карате, никога не завършвайте деня с война

„В едно семейство често има скандали, дори понякога се хвърлят чинии. Но никога не завършвайте деня с война. Студената на следващия ден е много опасна.“ Такъв съвет отправи папа Франциск към семействата по време на срещата си с католическта общност от България. Тя се проведе в църквата „Св. Арахангел Михаил“ в кв. Секирово в град Раковски.

Днес трябва да бъдем внимателни в поставянето на етикети на другите хора, каза папа Франциск в емоционална си  проповед.

Словото на папата бе чуто от над 700 представители на католическата общност у нас, които го аплодираха бурно. Събраните в църквата „Св. Арахангел Михаил“ го приветстваха на крака.

Представители на католическата общност в Раковски се обърнаха към папа Франциск с думите: „Вие, наследникът на Св. Петър, сте тук сред нас, за да лекувате нашите сърца и да помогнете на очите ни да гледат с вярата и любовта. Благодарим Ви, че ни посетихте. Присъствието Ви в България е благодат за нас“. Светият отец получи икона като подарък от католическата общност.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/388197865128626/

От своя страна, папа Франциск заяви: „Днес сме изпаднали в момент на прилагателните, на етикетите. Този човек е такъв, онзи – онакъв, и т.н. А Бог не иска това. Човекът е личност, човекът е образ божий. А само Бог може да слага прилагателни. Това се отнася също и за тези, които се занимават със сплетни. Колко лесно до нас стигат клюките, винаги лепваме някакви етикети на хората. Трябва да преминем от културата на прилагателните към културата на съществителните. Този, който обича, не си губи времето, за да се оплаква. Той винаги вижда нещо конкретно, което може да направи. Песимистите никога нищо добро не правят, те рушат всичко. Когато си мисля за песимиста, се сещам за една хубава торта, на която той слага оцет и съсипва всичко. Песимистите съсипват всичко, докато любовта винаги отваря вратите. Господ е един нелечим оптимист, винаги се стреми да ни води напред“, посочи папа Франциск и подчерта, че оптимистът е мъж или жена, който създава надежда в обществото.

„Нормално е семейните двойки да се карат, но не трябва да завършват деня с война“, каза папа Франциск в словото си.

Светият отец отправи послание към семейните двойки. „Там, където има мрак, буря и трудности, Господ казва: „Мир вам“. И не само го казва, а създава мир. Винаги съм казвал на брачните двойки да не се карат, но дори и да го правят, това не е чак такъв проблем, защото е нормално хората да се ядосват. Понякога се случва и по-сериозно скарване, дори и чинии хвърчат. Не е проблем и това, стига да се помирят преди да свърши денят. Никога не завършвайте деня с война. Защото студената война на следващия ден е много опасна“, обясни папа Франциск и заяви, че един жест на любов е достатъчен, за да има мир в семейството.

„Църквата е майка, а майките отговарят на въпросите на децата си с майчиното си сърце. Такава майка е и църквата – припознава нашите проблеми и ги решава. Тя е майка, която ни приема такива, каквито сме дори и с нашите грехове. Не ви ли се струва прекрасно да имаме една такава майка? Затова никога не трябва да се отдалечаваме от църквата. Защото колкото повече се отдалечаваме, толкова повече образът на църквата ще се превръща в мащеха“, каза още папа Франциск и подчерта, че църквата е дом, ключът за който винаги стои на вратата.

Хиляди бяха дошли днес в малкия град Раковски, за да зърнат Светия отец по време на апостолическото му посещение у нас.

Хората съпроводиха от двете страни на огражденията папамобила със Светия отец по пътя му от центъра на Раковски до църквата в кв. Секирово и църквата „Св. Архангел Михаил“. Площадът в близост бе изпълнен с много вярващи, дошли да зърнат височайшия гост. Там е ситуирана и специална видеостена, която излъчва на живо срещата с българската католическа общност.

На входа на църквата Папа Франциск се спря при хората и ги поздрави.

За срещата в храма бяха допуснати да присъстват над 750 вярващи от различните енории и движения на Римокатолическата църква у нас, които имат специални пропуски за събитието.

Срещата с католическата общност в кв. Секирово не е литургия, а е по-свободен и разчупен разговор, на който Папа Франциск ще отправи послание към вярващите тук и по света. Поканените да присъстват на срещата са представители на всички енории в страната и са пропорционално разпредели в зависимост от големината на енорията, като от Раковски те са около сто.

В Раковски е най-голямата католическа общност у нас, освен тук по-големи общности има в София, Пловдив, Калояново и Белене.

За историческото посещение на Папа Франциск в града община Раковски е подготвила подарък. Това е картина от самоукия местен художник Бойчо Котов. Неговата творба бе избрана след специален пленер, в който участваха осем художници от Раковски, които имаха задачата да пресъздадат с различни техники и похвати църквата „Пресвето сърце Исусово“ и площада пред нея. На картината художникът е нарисувал някои от символите на Раковски, като празникът „Кукове“, герба на града, гроздето, пшеницата, както и посланието на апостолическото посещение на папата „Мир на земята“.

Днес от рано сутринта Раковски осъмна с огромни заграждения и изключителни мерки за сигурност.

По-рано Папа Франциск отслужи Света литургия с първо причастие за 242 деца в църквата „Пресвето сърце Исусово“ в Раковски.

Вечерта папата ще бъде отново в София, където ще бъде и едно от най-знаковите събития от посещението му, с което той ще сложи и край на визитата си в България.

В 18.15 часа на пл. „Независимост“ е планирано „Събитие за мир“, на което папата ще отправи послание за мир и ще прочете също молитва. За него са поканени представители на различните вероизповедания в България. А шест деца, изповядващи всяко различна религия, ще запалят шест факли в символ на победа на светлината и мира над тъмнината и противопоставянето

Министър-председателят Бойко Борисов ще изпрати папа Франциск на летище София на 7 май.

Утре приключва апостолическото пътуване на Светия отец в България.

От София главата на Римокаторическата църква заминава за Скопие.

 


image0 (9K)