Папа Франциск: Корупцията и несправедливостите „разпъват на кръст“ достойнството на човека

Корупцията и несправедливостите „разпъват на кръст“ достойнството на човека. Това каза папа Франциск, който отслужи среднощна литургия за Великден в базиликата „Свети Петър“ във Ватикана.

Месата протече при засилени мерки за сигурност. В началото на пасхалната служба папата прекоси централната пътека в храма насред мрак, държейки само една свещ. Това символизираше мрака, който се е спуснал над земята след разпъването на Христос на кръста. Когато Франциск стигна до олтара, светлините в базиликата бяха отново запалени и това символизираше светлината от Христовото възкресение.

В проповедта си по време на църковната служба Папата припомни библейската сцена на двете жени – Христовата майка Мария и Мария Магдалена, които дълбоко опечалени посетили гроба на Христос. Той сравни отчаянието на тези две жени с отчаянието, което може и днес да се види по лицата на много хора по света – жертви на бедността, на експлоатацията и на несправедливостта. Тяхното „достойнство е разпънато на кръст“, каза

Духовният водач на католиците добави, че на гроба на Христос – Мария и Мария Магдалена имат лицето на всички онези, чието „достойнство е разпънато на кръст“. Папата призова миряните обаче да не се примиряват с това, а да хранят надежда. Тя е въплътена във Възкръсването на Христос, каза Папата.

 


image0 (9K)