Папа Франциск зове вярващите да отхвърлят блясъка на богатството

На традиционно Великденско бдение в базиликата „Св. Петър“ снощи папа Франциск призова вярващите да се съпротивляват на цинизма и преследването на блясъка на богатството, като избягват да търсят смисъла на живота в преходните неща, предаде Асошиейтед прес.

„Не погребвайте надеждата!“, призова папата, отбелязвайки, че когато нещата вървят на зле „се отчайваме и започваме да вярваме, че смъртта е по-силна от живота“. „Ставаме цинични, негативни и падаме духом“, добави Франциск.

За християните Великден е ден на радост и надежда, защото отбелязва тяхното вярване, че Исус е победил смъртта чрез възкресението, след като е бил разпънат, отбелязва АП.

„Грехът прелъстява, обещава нещата бързо и лесно, благоденствие и успех, но оставя само самота и смърт“, каза папата. „Грехът е търсене на живот сред мъртвите, търсене на смисъла на живота в преходните неща“. „Защо да не предпочетем Исус, истинската светлина, пред блясъка на богатството, кариерата, гордостта и удоволствията?“, призова Франциск.

В началото на бдението папата внесе бавно запалена свещ в базиликата, където светлините бяха угасени, преди да бъдат запалени внезапно. Пред стъпалата на олтара бяха събрани кардинали, а зад тях на скамейките се намираха дипломати и съпругите им, редови католици, туристи и поклонници. Освен тях в базиликата бяха и осем възрастни от Италия, Албания, Еквадор, Индонезия и Перу, които папата покръсти по време на литургията.

Кулминацията на Страстната седмица ще бъде традиционното послание и благословия „Урби ет Орби“ (Към града и към света), които Франциск ще отправи днес, навръх католическия Великден, на площад „Свети Петър“ във Ватикана.


image0 (9K)