Панорама на професионалното образование на открито стартира в Стара Загора

За пръв път тази година Областната панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране се провежда на открито днес и утре в пешеходната зона до централния площад.  Организатори на проявата, която се провежда за седми път, са  Община Стара Загора и Регионалното управление на образованието в партньорство с Търговско-промишлена палата – Стара Загора и Клуб на работодателя.

Целта на инициативата е да се информират учениците и техните родители за професиите и специалностите, по които се извършва обучение в професионалните учебни заведения в Област Стара Загора и за новостите в професионалното образование.

За първи път тази година Панорамата се провежда проведе паралелно в няколко общински центрове на областта – Казанлък, Чирпан, Гълъбово и Раднево. В кръглата маса, която ще се проведе утре в Стара Загора, ще участват представители на всички професионални гимназии от областта, на бизнеса, на институциите, имащи отношение към образованието.

 „Тази Панорама е резултат от единството, в което работят институциите, затова и резултатите са добри. Вече четвърта година бизнесът се включва активно и това дава добри възможности за надграждане и развитие. Само при добра осведоменост и ориентираност седмокласниците ще направят правилен избор на професия“, каза при откриването Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

„Всяка година Панорамата става все по-ефективна и все по-полезна, особено в този формат – на открито. Все по-голямо е и участието на бизнеса. На утрешната кръгла маса очакваме да обединим усилията на всички за все по-качествено професионално образование“, сподели Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора.

Областният управител Гергана Микова пожела да отстояваме позициите, които вече сме постигнали в професионалното образование.

Осем професионални гимназии и техните бизнес партньори  се представят чрез презентации, изделия от практическото обучение, действащи макети, демонстрации и други. Това са: ПГ по електроника „Джон Атанасов”, Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски”, ПГ по строителство, архитектура и геодезия  „Лубор Байер”, ПГ по строителство и дървообработване „ Недьо Ранчев”, ПГ по ветеринарна медицина „Иван П. Павлов”, ПГ по електротехника „Г. С. Раковски”, ПГ по облекло и хранене „ Райна Княгиня” и ПГ по механотехника и транспорт „Н. Й. Вапцаров”. Присъстват и  кариерни консултанти от Община Стара Загора.

След откриването всяко училище представи своите възможности и приоритети в професионалното обучение.

Бъдещи възпитаници на професионалните гимназии с интерес разгледаха щандовете и се осведомиха за обучението в съответните училища. Представителите на различните гимназии се бяха постарали да привлекат вниманието на посетителите с атрактивни изделия от практическото обучение, модели и рекламни материали.


image0 (9K)