Пандемията от новия коронавирус се влошава в глобален мащаб

Общият брой на заразените с новия коронавирус (COVID-19) по света надхвърли 15 милиона и 300 хиляди души.

Скок на новите случаи има в Испания, Гърция, Австрия, и Израел, съобщи агенция „Франс прес“.

Властите в Мадрид продължават да затяга мерките срещу заразата. Затворени са над 40 000 заведения за обществено хранене и хотели. Строга карантина е въведена и в испанската област Каталуния. Достъпът до плажовете в Барселона е ограничен.

Австрия въведе задължително носене на защитни маски във всички закрити обществени пространства.

Сериозна остава ситуацията и отвъд Океана, където щатът Калифорния вече е най-тежко засегнат от пандемията. Заразените там надхвърлиха 409 хиляди, с около 1200 повече от случаите в щата Ню Йорк.

В столицата на САЩ Вашингтон отново беше въведено задължително носене на защитни маски на лицето и на открити места. Изключения ще бъдат допускани за деца под тригодишна възраст, както и за хората, които „се хранят “ и за активно спортуващите на открито, ако не са в близост до други хора.

Разпореждането не се отнася и до „служители на федералното правителство, докато са по работа“. Вероятно тази формулировка изключва президента на САЩ Доналд Тръмп и членовете на Конгреса от задължението да носят маска, докато работят.

Кметството разпорежда също така задължително носене на маски на закрито в предприятия и офис сгради, отворени за обществеността, както и в общите пространства на многофамилните жилищни сгради.
Извънредното положение за общественото здраве във Вашингтон е удължено до 9 октомври.

 


image0 (9K)