В пандемията без вода. Как си мият ръцете в ромската махала в Царево

Ромската махала в Царево възниква преди 3 години.

В разгара на пандемията има поне 500 души в страната, за които е много трудно да си мият ръцете и така да пречат на разпространението на заразата. Това са жителите на ромската махала в Царево, които поне от десетина дни са без вода. Причината да научим това толкова късно е в навика, който са придобили хората в годините – те редовно нямат ток, вода или храна, и не смятат това положение за нещо извънредно, за да го подчертават изрично.

„В момента нямат и капка вода, а на въпроса откога е така дават различни отговори“, каза за Свободна Европа Цвета Петкова – експерт по ромска интеграция, която е временно по работа в района. Тя самата е научила за това едва вчера, макар че редовно общува с жители на махалата. Част от тях са й казали, че вода няма от десетина дни, но други са казали, че е така е от повече от четири месеца.

Кметът на общината Георги Лапчев не отговори на запитването на Свободна Европа, макар че при първоначалния разговор с кабинета му по обяд обещаха реакция.

Вместо отговор до медията около 17 часа водоподаването до махалата беше възобновено.

В Царево има две махали – едната е благоустроена и е част от града, а другата е на пътя за Синеморец, образувана е едва преди три години и се състои от около 80 бараки и нетрайни постройки. В тях живеят между 400 и 500 души. Тази „втора“ махала е оставената без вода.

Подаването на вода до махалата е било прекратено заради натрупване на неплатени сметки – на стойност около 1200 лева, каза Петкова, като се позова на местни жители. Единственият източник на вода в квартала е общинската чешма, от която тече кална или жълтеникава струя под слабо налягане и хората избягват да я използват.

Новината идва на фона на извънредното положение, в което се намира България от 13 март заради епидемията от COVID-19.

За да се ограничи разпространението на коронавируса, хората са призовани да не излизат от вкъщи без основателна причина, да не се струпват на едно място и да мият ръцете си със сапун приблизително 20 пъти на ден. COVID-19 се определя от учените като агресивен и силнозаразен вирус. За него все още не е открита ваксина.

Снимка от района на ромската махала в Царево. В нея живеят някои от най-бедните жители в страната.

Ромската махала в Царево е образувана преди 3 години на територията на бившия полигон, след като хората са били изгонени от друго нерегулирано място. Част от тях са се нанесли в постройки, оставени от времето на съществуването на полигона, а други са създали домове с подръчни средства. Молби за единични партиди за ток и вода са били подавани, но не са били уважени. С времето общината е отпуснала за целия нерегулиран квартал по една партида за вода и за ток. Това е довело до ситуация, в която при няколко неплатили семейства се изключва токът или водата на цялата махала. Такъв е и случаят днес, казват жители на квартала.

Община Царево, която е една от най-популярните черноморски дестинации в Бургаска област, наброява повече от 10 000 жители по данни на НСИ. По време на активния сезон в общината пребивават около 230 000 души, казва кметът в едно от своите интервюта. Наскоро от Националния оперативен щаб призоваха хората да не отменят запазените си от по-рано летни почивки. Но разрастване на епидемията би могло и да обърне тази нагласа.

Една от бараките в ромската махала в Царево. Във всяка от тях живеят четирима или петима души. В момента вода няма, но хората са призовавани от властите да си мият редовно ръцете.

Бургас, който е централният град на южното черноморие, е намерил друг изход от положението с неплатените сметки за вода, съобщава местният печат. Близо до най-бедните семейства от уязвимите групи в кв. “Победа” са изградени общо 4 общински чешми с нормално водоподаване. По инициатива на кмета ВиК дружествата и здравните медиатори преговарят за откриване на персонални партиди за вода, каквито до този момент невинаги са били допускани. В ромската махала, където традиционно има струпване на големи групи население, се дезинфекцират улиците.

По света заразените вече са над 1 милион и 600 хиляди души, като почти половин милион от тях са в САЩ.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)