Паметта на Левски да почитаме на 18 февруари, поиска старозагорка

Васил Левски е бил обесен на 18-и, а не на 19-и февруари, и по тази причина Стара Загора трябва да отбелязва годишнината от кончината му на правилната дата, апелира старозагорката Милка Колдамова

За първи път тя постави публично въпроса на кмета на Общината Живко Тодоров още на 18-и февруари тази година, ден преди общината за пореден път да отдаде почит на Апостола на свободата на грешната дата. „Все още не съм получила отговор дали са предприети необходимите действия за корекция на деня, в който Стара Загора ще се преклони пред паметта на Дякона, или и през 2020-а година честването ще бъде на 19-и февруари, коментира пред Радио Стара Загора тя.

Историците са единодушни коя е правилната дата и са категорични, че е недопустимо още да има градове в страната, включително и столицата, в които годишнината от обесването на Дякона да се отбелязва на 19-и февруари.
„Датата 18-и февруари е безспорна и всички от колегията са на едно мнение. Но не знам защо обществото си позволява да не спазва историческата истина и продължава да отдава почит на Левски на неточния ден“, коментира в интервю за Радио Стара Загора професорът по възрожденска история от Великотърновския университет Петко Петков. Историкът призова кметовете на градовете, в които кончината на Дякона се отбелязва погрешно, да не очакват „сигнал от горе“, за да направят корекция.

„Ако за нас това е нещо дребно, подобни грешки, погледнати от вън, издават липса на ред, липса на уважение към собствената история“, отбеляза ученият.


image0 (9K)