Пак броене. Какво ще прави Конгресът с резултатите от изборите в САЩ

Една най-обикновена формалност изведнъж придоби огромна тежест в Съденинените щати. Става дума за церемонията по броене на гласовете на електорите в изборите за президент на САЩ. Тя се провежда в Конгреса и от години е схващана като тържествен, но формален акт. През 2021 г. обаче никой не я вижда по този начин. Причината е в обещанията на съюзници на президента Доналд Тръмп да се опитат да отменят победата на Джо Байдън.

Дузина сенатори и много повече конгресмени от Републиканската партия използват като довод за възраженията си непрестанните, но неоснователни обвинения на Тръмп за измама по време на изборите през ноември.

Това ще се случи чрез официално оспорване на резултатите, което може да предизвика гласуване в двете камари на Конгреса.

До момента резултатите от изборите са потвърдени от представителите на всички щати. Те отхвърлиха и обвиненията за широко разпространена измама. Нито Тръмп, нито представители на екипа и поддръжниците му, не са предоставили достоверни доказателства за това, че вотът е бил подменен.

Почти всички от заведените дела за оспорване на резултатите бяха отхвърлени от съдилищата в страната. Върховният съд, в който заседават трима съдии, номинирани от Тръмп, също отхвърли две искания за отмяна на резултатите в два ключови щата.

Заседанието на Конгреса на 6 януари е последната стъпка, необходима за валидиране на победата на Байдън, след като електорската колегия я обяви през декември.

Ето какво се очаква да се случи.

I Заседанието на Конгреса в сряда

Според федералното законодателство Конгресът трябва да заседава на 6 януари. Тогава трябва да бъдат отворени пликовете, в които всеки щат е поместил съответния резултат от гласуването на електорите.

Независима група, съставена от членовете на двете камари, ще изчете резултатите от гласуванията и ще извърши официално броене. Председателят на Сената, който в момента е Майк Пенс, ръководи процеса и трябва да обяви победителя от изборите.

I Какво постановява конституцията

Според конституцията Конгресът трябва да се събере и да преброи гласовете.

В случай на равенство при електорските гласове, Камарата на представителите трябва да избере следващия президент, като делегацията от всеки щат получава право на един глас.

Подобно нещо не се е случвало от 1800 г., а и разликата между Байдън и Тръмп е твърде голяма – 306 срещу 232 електорски гласа в полза на демократа.

I Какво се случва по време на заседанието

Двете камари се срещат по обяд за преброяването на гласовете. В случай, че вицепрезидентът няма възможност да контролира процеса, съществува прецедент, който посочва решението: временният председател на Сената или най-дълго служещият представител на партията, която има превес в горната камара, трябва да води заседанието. В случай на нужда тази роля би се паднала на републиканеца Чък Грейсли.

Резултатите от всеки щат се отварят по азбучен ред. След края на броенето се обявява кой има по-голям брой гласове и съответно кои са избраните за президент и вицепрезидент.

I Какво се случва, ако се стигне до оспорване на резултата

След прочитането на резултат от даден щат всеки член на Конгреса може да оспори резултата по всякаква причина. Неговото оспорване може да бъде разгледано само ако бъде предадено в писмен вид и ако съдържа подписа на представители от двете камари на Когреса.

Ако се стигне до подобно оспорване, процесът на преброяването се прекратява и двете камари го разглеждат на отделни заседания. За да бъде окончателно прието, оспорването трябва да бъде подкрепено от мнозинство в двете камари. Ако това не се случи се признава резултатът, предоставен от електорите.

Последният път, когато подобно оспорване е било разглеждано, беше през 2005 г., когато демократите отхвърлиха резултатите от Охайо, позовавайки се на нарушения в изборния процес. Двете камари обсъдиха оспорването и го отхвърлиха. Подобно нещо се е случвало само още веднъж в историята.

I Кой се очаква да оспори резултатите

Дузина конгресмени и малка група сенатори от Републиканската партия се очаква да оспорят резултатите от ключовите за окончателната победа щати. Тръмп заяви, че в тях са извършени измами, въпреки единодушното мнение на независимите организатори на изборите, на бившия главен прокурор Уилиям Бар, а и на други ключови фигури, че измами не е имало.

Досега за нарушения по време на изборите не бяха предоставени доказателства, а и никой не оспори резултатите от гласуванията за сенатори и конгресмени, които бяха направени със същите бюлетини.

Сенаторът от Мисури Джош Хоули беше първият, който обяви, че ще подкрепи републиканците в Камарата на представителите. Сенатор Тед Круз обяви, че е събрал коалиция от други 11 сенатори, които ще гласуват срещу резултатите, ако Конгресът не формира комисия, която да извърши разследване на изборните резултати.

Хоули и Круз са сред потенциалните кандидати за президентския пост през 2024 г.

Тези възможни оспорвания внесоха разделение сред републиканците. Лидерът на мнозинството в Сената Мич Маконъл призова колегите си да не възразяват, тъй като според него гласуване на подобно предложение би било “ужасяващо”. Призивът му беше подкрепен и от други членове на републиканската партия.

I Каква е ролята на Майк Пенс

Въпреки че председателства събитието, ролята на вицепрезидента Майк Пенс е основно церемониална – той няма правомощия в процеса. Неговата роля често е схващана като неприятна за изпълнение, тъй като ще се изисква той да обяви Байдън за победител, а по този начин да формализира собствената си загуба.

Пенс няма да е първият вицепрезидент в подобна роля. През 2001 г. Ал Гор председателстваше преброяването на резултатите от изборите през 2000 г., които му донесоха минимална загуба от Джордж Буш младши. Гор трябваше да отхвърли няколко оспорвания на съпартийците си от демократическата партия, които не бяха подкрепени от сенатори.

През 2017 г. самият Байдън председателстваше броенето, след което Тръмп беше обявен за президент и също отхвърли няколко оспорвания, които не бяха подкрепени от горната камара на Конгреса.

I Какво следва, след като Конгресът приключи с броенето

Общата сесия на двете камари на Конгреса е последният шанс за повдигане на възражения, извън завеждането на дела, което към момента се оказва неефективно за кампанията на Тръмп.

Събитието в сряда ще разчисти и последните съмнения в това, че на 20 януари Джо Байдън ще се закълне като 46-и президент на САЩ.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)