Пазарът ни залят от домати, пропътували 2500 километра!

Българските производители на плодове и зеленчуци настояват за ясна стратегия и правила за развитие на сектора. Проблемът е с дъмпинговия внос на евтина и некачествена продукция.Главният проблем е организацията на пазара с пресни плодове и зеленчуци, коментира Слави Трифонов – председател на Националния съюз на градинарите в България. По думите му не сме хармонизирали европейския регламент за пазара на плодове и зеленчуци. Нееднократно производителите са се обръщали към отговорните институции, но отговор на проблема не са получили. Търсим начин да се увеличи производството за вътрешното потребление, подчерта Трифонов, но няма чуваемост и за това.

Това, което се предлага на пазара, не е здравословно, убеден е той. Българският пазар е залят от домати, които са пропътували 2500 километра, алармира Слави Трифонов, цитиран от news.bg Тези домати са третирани с препарати, за да издържат пътя до нашия пазар.

Пресните плодове и зеленчуци ощетявали бюджета като не се внася ДДС,защото те са оборотна стока, според Трифонов. Продажбата на пресни плодове и зеленчуци не се осчетоводяват или 85% от стоката не се облага с ДДС. Имало и други схеми с плодове и зеленчуци, с които да се източи бюджетът. При 8% ДДС „пералнята“ се разваля, каза Слави Трифонов и затова смята, че и у нас трябва да падне ставката. Има значение в какво състояние консумираме плодовете и зеленчуците, отново акцентира той на здравословния начин на живот.

Производителите искат да се подпомагат от държавата. Те са против разбалансираната политика в сектора и за да се изсветли, браншът иска нулева ставка. Поне от 10 тира – 8 не се осчетоводяват.
Проблем има и със специалните торове за плодове и зеленчуци. Не се произвеждали у нас, а се внасяла тор и от Полша. Спънка са и препаратите за растителна защита, които също липсват. Така и сериозно се оскъпявала стоката.

Браншът се оплаква и от липсата на работна ръка. След 10 години още по-малко родни плодове и зеленчуци щяло да има на пазара ни.
Производителите алармират, че почти няма реколта от праскови и кайсии тази година. Не били верни твърденията в медиите, че имало богата реколта на плодове. Градушките и сланите убили плодовете.

Очаквайте България да бъде засята с тикви, предупреждават производителите. 50 лева на декар е инвестицията в тикви, по-добре отколкото да се влага в картофопроизводство, например. До 5000 декара в отделните региони на страната са засети с тикви. Браншът можел да даде до над 100 000 работни места, ако получи държавна подкрепа.

Близо 200 000 тона повече за първите 4 месеца на годината е скочил вносът на плодове и зеленчуци.

blitz.bg


image0 (9K)