Пада още една бариера за българите в Европа

Пада още една бариера за българите на европейския трудов пазар: от 1 юни тази година Швейцария премахва ограниченията за граждани на България и Румъния. Още 3 години обаче страната ще може при нужда да налага рестрикции.

Още през 2009 година Швейцария постигна споразумение с България и Румъния за свободно придвижване на гражданите на тези две (най-нови тогава) страни-членки на ЕС. Това споразумение предвиждаше обаче ограничения на достъпа до трудовия пазар на страната. Преходният период от седем години, в рамките на който Швейцария можеше да удължава рестрикциите за българи и румънци, изтича след броени седмици – на 31 май. От този защитен механизъм се възползваха и много други страни-членки на ЕС, последните от които, в това число и Германия, отвориха трудовите си пазари за граждани на България и Румъния в началото на 2014 година.

Сега това прави и Швейцария – от 1 юни тази година ограниченията за българи и румънци отпадат, реши швейцарското правителство по-рано тази седмица. Преди това то на два пъти – през 2011 и 2014 – удължи действието на предпазната клауза в споразумението от 2009 година.

Бариерите падат окончателно след три години

Швейцарските власти все пак си запазват правото да върнат мерките за ограничаване на имиграцията. В решението на швейцарското правителство се посочва, че ако миграцията от Румъния и България надвиши с 10 процента средната стойност за последните три години, страната си запазва правото да въведе нови ограничителни мерки, които ще са валидни най-късно до 31 май 2019 година. Оценка за нуждата от подобни мерки властите ще могат да направят на два пъти – на 1 юни 2017 година и на 1 юни 2018 година. Всички защитни мерки ще отпаднат окончателно в края на май 2019 година.

През 2014 година швейцарските власти решиха да удължат действието на защитния механизъм включително заради спекулациите в някои страни от Западна Европа, например във Великобритания, че с отпадането на ограниченията трудовите пазари ще бъдат наводнени от работна ръка от Източна Европа. Тези опасения обаче така и не се потвърдиха. Сега швейцарското правителство ще наблюдава какви ще са последствията от отварянето на трудовия пазар и в случай на нужда ще върне част от ограниченията.

Под 1 процент от всички чужденци

В края на 2015 година в Швейцария са живеели 18 364 граждани на България и Румъния, което представлява 0,9% от всички чужденци в страната. 1 500 от тях са получили през 2015 година правото да работят и живеят в Швейцария, което е с 22 процента по-малко, отколкото през 2014 година. Данните на швейцарското правителство сочат, че през 2015 година квотите за българи и румънци не са били запълнени докрай.

Източник – Дойче Веле


image0 (9K)