Павлова: Около 1500 души бяха в „кухнята“ на председателството и се справиха брилянтно!

Министър Лиляна Павлова благодари на всички, работили за представянето на България начело на Съвета на ЕС

[ad id=“225664″]

„Започваме разяснителна кампания в детайли по всяка една от темите и приоритетите, по които сме работили. Призовах колегите министри по ресори да направят отчет и кампании.“ Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова в ефира на БНР.

Тя участва в предаването заедно с Мария Иванова и Дамян Стефанов, двама от 150-те доброволци, които подпомагаха всички дейности при подготовката и провеждането на председателството в София, без която логистична подкрепа екипите на министерството не биха се справили.

„Те работиха без заплащате и самоотвержено. Надявам се, че това са бъдещите политици и дипломати. Те трябва да повярват, че младите хора могат да имат свое бъдеще тук“, каза министърът.

Лиляна Павлова благодари на тях и на службите, осигурили спокойствието и сигурността на делегатите и на гражданите по време на провеждането на събитията от календара.

[ad id=“263680″]

„Искам да благодаря на всеки един човек, който работеше за Българското председателство, на хората зад кулисите, защото осигурихме една добра работна среда. Около 1500 души бяха в кухнята на проблемите и се справиха брилянтно“, каза тя.

Според нея администрацията е показала, че може да е гъвкава и когато е добре мотивирана – нещата се случват.

„Няма да спрем да участваме в работата на европейските институции. Сега започва дебата за бюджета и преговори по приоритетите ще отстояваме и браним нашия интерес. В този процес ще ни трябват партньори, за да търсим плаващи или по-големи мнозинства, за поддържане на нашите искания“, обясни министърът за Българското председателство за това какво предстои и каква е ролята на страната ни през следващите шест месеца в “Тройката” страни.

„Защитаваме добре външната граница на ЕС и ще получим и допълнителни средства за това с увеличението на бюджета за новата миграционната политика. По отношение на еврозоната тя каза, че за нас е важно тя да бъде реформирана и в какъв банков съюз влизаме.
Има много процедурни стъпки, които трябва да извървим. Не знам да има страни, които да са против влизането ни в еврозоната“, добави министърът.

[ad id=“263680″]

„Темата Западни Балкани е общият принос в общоевропейския дневен ред. Приоритети като свързаност са най-пряко свързана с България. Изграждането на стратегическите инфраструктурни проекти е ключов за нас. Дигиталната и енергийната свързаност също. 10 млрд. евро трябва да дойдат в региона по тези приоритети“, потвърди министър Лиляна Павлова.

Тя допълни, че страната ни ще продължава да помага на страните от региона да извървят пътя за влизането в ЕС, който и България е извървяла.

„За нас са важни две неща – че Австрия припозна три от нашите четири приоритети и мотото на Австрия “Европа, която защитава”. Както каза премиерът, силни можем да бъдем, само когато сме заедно“, подчерта мисъл на Бойко Борисов Лиляна Павлова.

Тя покани всички столичани и гости на София на концерт пред НДК тази вечер, с който заедно с Теодоси Спасов и други изпълнители от Западните Балкани хората ще се забавляват под ритъма на Балканската музика.

[ad id=“263680″]

Концертът ще е своеобразен израз на предаването на приоритета Западни Балкани на Австрийското председателство, а посетителите ще получат подаръци за спомен от първото председателство на България на Съвета на ЕС, посочва БНР.


image0 (9K)