О, чудеса, чудеса, която чирпанка не е имувала дете, тутакси заченва и става трудна – Иван Богоров за Спасовден

Древният обичай по Спасовден за сдобиване на бездетните жени с рожба бил провеждан и в землището на Чирпан, пише видният български енциклопедист от Възраждането Иван Богоров.

Има две коренно различни становища за съществата, които през нощта на Спасовден  вършeли целебната работа. Мистичната версия е, че това били русалките, които сеели своята роса над нивите. Другият възглед е на хлевоустите безделници, които са на мнение, че течността от растението росен твърде условно наподобява роса. Тяхната теза намира подкрепа в том 30-ти на „Сборника с народни умотворения“, където Г. Големанов намеква, че някои буйни и решителни младежи ходели тайно да изпълняват ролята на русалии. Вярно, на поляната не били само булки…

Първият ни вестникар Иван Богоров изтъква за ставащото на Спасовден, предупреждавайки „пациентите“, че „всякой от тях е длъжен по една набожност да мълчи чтото и да види“. Затова според него на обичая наблягали „най-паче бездеткините“. Явно хитрата жена умее да се възползва по времето, когато се възнася Богът й. А че магията сработва, свидетелства сам Богоров в пътеписа си от Чирпанско. „О,чудеса, чудеса, която чирпанка не е имувала дете, тутакси заченва и става трудна“ – пише той . Откъдето става ясно, че през миналия век умели „медиатори“ в тайнствата са били дори ваклите овчари. Точно до втори петли те устремно сколасвали с магиите . Тогава влизали в работа водата от стомната и напръскани надве- натри жените се шмугвали обратно да се върнат скришом вкъщи.

Е, някой все е научавал нещо. Но нали трябвало да се мълчи за мистичните дела, можел само да рече:

-Те ти, булка Спасовден!

А ответна нейна реплика не се предвиждала. Смятало се , че простата жена няма как да знае от какво била смазана тревата, нито кой яде призори печени кокошки с руйно вино на росна поляна.

Пък за поговорката историята е друга, написа днес читател на ЗАРАТА под статията „Изневярата на Спасовден е разрешена“: Случката се разиграва в едно село, където се е правил събор на Спасовден. Бедно младо семейство нямало дори нови дрехи, за да се премени и да отиде на мегдана. На булката й се доискало да хапне симид и да пие боза, но нямали пари. Тогава съпругът, за да я успокои, я повалил на хасъра и направили един хубав секс. Като свършил, младият мъж казал: „Те ти, булка, Спасовден“. С други думи я успокоил, че това ще е нейният Празник и вместо боза и симид, подаръкът е един хубав секс, завършва коментарът на Тодор Тодоров от Свищов.

 


image0 (9K)