Още 10% увеличение на заплатите в МВР през 2019 г.

Очакваме през 2019 г. заплатите в МВР да се увеличат с още 10%, обяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на месечния си брифинг.

[ad id=“225664″]

„17,5 млн. лева дадохме миналата година за дрехи, а за тази договорихме 100 млн. лева допълнително, като най-вероятно изплащането ще започне през март. Но не е важно точно с колко ще повишим заплатите, а това да се случва регулярно. Така че за 2019 г. имаме засега само предвидено ново увеличение с 10% на заплатите. Смятам, че трудът на полицаите е оценен по достойнство, но винаги трябва повече“, обясни Радев, цитиран от „Фокус“.

Въпросните 100 млн. бяха обещани от премиера Бойко Борисов след полицейските протести.

Министърът подчерта, че рейтингът на МВР се е покачил и е станал 46%.

[ad id=“263680″]

Той даде и актуална информация за средата на сигурност в България през декември 2017 г.

„Средно на ден през декември са регистрирани 227 престъпления, а през ноември – 265. Умишлените убийства пък са с 18,2% надолу. Грабежите са се увеличили леко и са 7,9%. Посегателствата спрямо МПС са 32% – отново бележим спад. Наркотиците са намалели с 20,4%. Повиши се и разкриваемостта на престъпленията през 2017 г. в сравнение с 2016 г. – за убийствата например почти със 100%“, каза още Радев.

По думите му над 1400 души с полицейски функции се назначават на година, а напускащите са малко над 300.

Министърът отчете също и, че с 84% е намалял натискът от мигранти на границата.

Като основно събитие, което беляза януари месец, той определи проведеният неформален съвет на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 25 и 26 януари.

„Три бяха темите, които се обсъждаха – по-добро управление на миграцията, общата европейска система за убежище и сигурността на границите. Целта е да се доближат мненията – това е задачата на нашето председателство, като крайната цел е да покажем, че заедно ще се опитаме да постигнем по-голяма сигурност на европейските граждани. Почти всички подкрепиха това българско предложение за убежище – Дъблинския регламент, да не се гледат поотделно нещата, а заедно и да търсим свързващите ни неща. Щастлив съм, че тази трудна работа е свършена от нашите експерти“, добави Радев.

По думите му борбата е с първопричинителя на миграцията и всички са се фокусирали върху това.

„Да, миграцията е бич и след нея следва дори и тероризъм, но важно е не само Европа, а и държавите да отговорят какви са първопричините. Още теми, които бяха обсъдени, са активно противодействие на трафика на хора, стоки и товари, обмяна на информация и други“, обясни Валентин Радев.
dir.bg


image0 (9K)