Още поне 2 години ще лепим хартиени винетки по стъклата на колите

Пътната агенция обяви, че ще търси нови разпространители на винетните стикери. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 20 млн. лева без ДДС.

Договорът със сегашните – „ВИП Секюрити“ и „Български пощи“, изтича в началото на 2017 година, съобщава в. „Сега“.

Прогнозната стойност е 20 млн. лева без ДДС, като срещу тази сума изпълнителите ще трябва да осигурят достатъчно на брой „гишета“ за продажба на винетките, превозване, съхранение и доставяне на лепенките от печатницата през склада до всички дистрибуторски пунктове за продажба. Победителят в търга получава поръчката за срок от 40 месеца, или почти за три години и половина.

По-рано стана ясно, че АПИ готви търг за изграждане на по-модерна система за събиране на пътни такси – тол таксуване на тировете и електронни винетки за по-малките превозни средства, която ще струва към 200 млн. лева.

Новите винетки влязоха в сила от 1 февруари с повишени цени.

Според плановете на правителството в следващите години ще се разработи и въведе електронна система за платено преминаване по пътищата – с тол такси за тежките автомобили и електронни винетки за останалите.

Дотогава обаче ще лепим познатите хартиени стикери. Според регионалния министър Лиляна Павлова тази седмица предстои да се поднови блокираната от жалби поръчка за изпълнител на системата. Ако до края на годината бъде избран победител, плащането на тол такси за тирове и камиони може да стартира през 2018 г. Около 6 месеца по-късно трябва да се въведат и електронните винетки.


image0 (9K)