Още заразени с коронавирус в Гърция, паникьосани тълпи опразват магазините

Лекари предупреждават, че в рамките на часове или няколко дни се очакват още регистрирани случаи на заразени хора

В Солун настана паника след първия случай на коронавирус. Хората се презапасяват с храни, а магазините са опразнени. Избягва се и ползването на градски транспорт. Властите полагат максимални усилия да се ограничи разпространението на вируса след регистрирания първи случай в Солун.

Лекари предупреждават, че в рамките на часове или няколко дни се очакват още регистрирани случаи на заразени хора. Видимо жителите на Солун се страхуват от разрастване на заразата и масово се запасяват с храни. Все по-малко използват обществения транспорт.

Шофьорите на градския транспорт в Солун отказват да ходят на работа, ако не се вземат предпазни мерки в автобусите. Забраниха достъпа до сградата на общината, извършва се обеззаразяване, защото пациентката с вируса е посетила заседание на общинския съвет. Затвориха и училището, в което учи детето на пациентката.

Кметът на Солун препоръча всеки да ограничи контактите с лица, които има вероятност да са заразени. Министърът на здравеопазването разпореди да се снабдят аптеките с повече предпазни маски. Изследват се още няколко случая със съмнение за коронавирус в цялата страна, а резултатите се очакват до края на деня.

Независимо от истерията и паниката сред хората, министерството обяви след първото огнище на коронавирус, че няма причина за паника и че ситуацията е под контрол. Това изглежда не успокоява гражданите, които вчера в Солун и Атина се втурнаха към супермаркета, за да купят храна.

В Солун оборотът е нараснал със 150% в супермаркетите, според известен управител на верига магазини. В момента няма проблем с доставката на стоки и ще бъдат пуснати допълнителни поръчки веднага, тъй като се вижда, че търсенето се увеличава допълнително.

Картината е подобна в Атина, след обявяването на първия случай в една верига супермаркети в квартал Пефки вчера следобед бяха празни доста рафта. Макароните, брашното, замразените продукти изчезват, а антисептичните и други хигиенни продукти, като салфетки и др., са много търсени.

Днес Гърция отчете два нови случая на коронавирус през последните 24 часа, с което общият брой потвърдени случаи е три, и заяви, че ще спре всички карнавални тържества в страната, съобщи в. „Катимерини“.

Министерството на здравеопазването заяви, че един от случаите е свързан с роднина на 38-годишната жена в северния град Солун, която стана първият потвърден случай в Гърция. Наскоро жената се завърна от Милано в Северна Италия, епицентър на епидемията от коронавирус в Европа.

Сред събитията, които трябва да бъдат отменени, е карнавалният парад в крайбрежния град Патра, планиран за 1 март, съобщиха властите. Властите засилиха мерките за борба с настъпващата пандемия на коронавирус в момент, когато броят на новите инфекции извън Китай изпревари за първи път новите случаи в Поднебесната империя, откъдето започна епидемията.

blitz.bg


image0 (9K)