Още една биотехнологична компания с успешна ваксина срещу коронавируса

Американската биотехнологична компания Moderna обяви, че нейната експериментална ваксина срещу  коронавируса COVID-19 е показала 94,5 процента ефективност. Това е втори голям пробив в стремежа към създаването на ваксина срещу опасния вирус, отбелязва информационната агенция „Франс прес“.

Moderna публикува предварителни резултати от клинично изпитване. В него са участвали повече от 30 000 души, върху които е била приложена ваксината.

Този ​​положителен междинен анализ – от нашето проучване във фаза 3, ни даде първата клинична валидация, че нашата ваксина може да предотврати заболяване COVID-19, включително тежко заболяване„. Това заяви Стефан Бансел – изпълнителен директор на Moderna.

Компанията планира да подаде заявления за спешно одобрение в САЩ и в другите страни. Очаква се това да стане в рамките на седмици. От Moderna обявиха, че до края на годината очакват да произведат около 20 милиона дози, готови за изпращане в САЩ.

През миналата седмица друга американска компания – Pfizer, както и нейният германски партньор – фирмата BioNTech, обявиха, че тяхната ваксина е с 90-процентна ефективност.

И двете лекарства се базират на нова платформа, която ефективно превръща човешките клетки във „фабрики“ за ваксини.

 

 


image0 (9K)