Още един починал пациент след отказ да бъде приет в Пирогов

67-годишна жена е починала от сепсис във Военно-медицинска академия (ВМА), където е била насочена след отказ за бъде приета в Пирогов. Според сина й, който е лекар в САЩ, майка му е могла да бъде спасена, пише Actualno.com.

[ad id=“225664″]
Вечерта на 30 август т.г. 67-годишната Петя Илиева рязко се почувствала зле. Преди това се оплаквала от болки в кръста, като е била диагностицирана с дискова херния, разказа дъщерята на починалата.
„На въпросния 30 август имаше болки и отоци в крайниците. Беше трудно подвижна, с обилно потене и ледено студена, както и леко неадекватна, дишаше тежко и говореше забавено“ разказва още дъщерята пред Нова телевизия.
Към полунощ тя закарва майка си в Пирогов, където лекарката, която ги приема разтрива краката на жената и я пита дали ги чувства. Кръвното налягане е било много ниско 80 на 40. Лекарите посъветвали дъщерята да вземе кола и айрян, за да се вдигне кръвното на майка й.
Синът на Петя, който е спешен медик в САЩ веднага разпознава по симптомите и разбира, че става въпрос за сепсис. „Аз исках да говоря с дежурния лекар, тя не искаше да говори с мен“, казва синът. По думите му майка му е трябвало да постъпи незабавно в Шокова зала.
От Пирогов отказват да я приемат и изпращат жената във Военно-медицинска академия (ВМА), тъй като в Пирогов няма дежурен невролог.

[ad id=“237001″]
Във ВМА са стояли три часа без да получат помощ, твърди дъщерята.
По думите на сина майка му е „била размотавана от етаж на етаж. Правиха й рентгенови снимки, което беше напълно ненужно. Аз бях толкова отчаян вече от ВМА. Неврологът нямаше абсолютно никакъв хабер за какво става въпрос. Извика на консултация някакъв интернист, който изобщо не искаше да говори с мен. В отчаянието си написах диагнозата и какво трябва да се направи на месинджъра. Това, което ми казаха, беше, че „съобщението мога да си го навра някъде и че тук в България нещата не стават по този начин.“
Петя е приета в интензивно отделение към 3 часа през нощта и тогава дъщеря й я вижда за последен път. По думите й на сутринта от лекарят, който е бил на смяна разбира, че вече е започнало лечение с антибиотици заради септичен шок.

[ad id=“236999″]
Според сина на жената тогава вече е било много късно за тези мерки. Фазата е била много напреднала и по никакъв начин тя не е могла да бъде спасена. Ако е могло това е трябвало да се случи в Пирогов.
От болницата са обяснили, че през нощта нямат дежурен невролог, затова пациентката е била насочена към ВМА.
„Ако това се случи тук в Америка, ако човек в септичен шок бъде отпратен, то на следващият ден лекарят няма да практикува, ще бъде осъден и повече няма да види пациент в живота си“, коментира синът на починалата жена.
От ВМА са заявили, че започват незабавна проверка по случая.

http://BNews.bg


image0 (9K)