Още догодина в Казанлък ще има нова пешеходна зона за 390 000 лева (ПРОЕКТ в снимки)

В Казанлък се запознаха с идейния проект за благоустрояване на централната градска среда и продължение на пешеходната зона по ул.“Генерал Скобелев“ до парк „Розариум“.

Автор на идейния проект е архитект Георги Костадинов от „Арсенал“АД. Той сподели, че в работата си се е водел от минимална намеса за оформяне на пешеходен участък по един от най-използваните маршрути до най-посещавания градски парк „Розариум“.

„Идеята за разширяване на пешеходната зона не е нова, но се постарахме да й дадем визуализация.“, отбеляза в началото на срещата кметът на община Казанлък Галина Стоянова. „Разбира се, ще има място за Вашите предложения!“, призова към активност присъстващите Кметът на Казанлък. Тя даде думата на председателя на Общински съвет – Казанлък да разкаже за положителната оценка на Председателския съвет по идейния проект и упълномощаването на Кмета за провеждане на общественото обсъждане. Николай Златанов пожела успех на идеята.

Предвид многото жилищни сгради и необходимостта от осигуряване на по-голям брой паркоместа само за живеещите в района се предлага решение за контролиран достъп чрез специална карта за т.нар. потъващи прегради до 30-40 паркоместа. За гарантиране на безопасно движение в бъдещия пешеходен участък на местата, където се пресича с улиците „Македония“ и „Стара планина“ се предвижда регулиране на движението посредством светофар с бутон за предимство на пешеходци. Сигнализаторите ще бъдат с различен диапазон, в зависимост от потока на автомобили в час пик през работните и съответно – почивните дни.

Около ДКЦ – 1 – П е поликлиника също е замислено обособяване на 40 места за паркиране, със специално оширение за специализираните медицински автомобили, стоп бутони за преминаване през улиците, които пресичат пешеходната зона и движение с предимство за автомобилите в най-натоварените часове на деня.

Облагородяване на пространството в отделни модули, повече удобство и безопасност за гражданите, ново осветление и дъждоприемни решетки, нови места за отдих предвижда още идейният проект. За целта са предложени запазване на съществуващите здрави дървета и засаждане на над 300 вида декоративни растения, специални места за паркиране на велосипеди и маркирано трасе за велосипеди.

Работилите по проекта архитекти, специалисти по градска среда и ландшафт виждат продължението на пешеходната зона в отделни сегменти, с възможност за плавен и хармоничен преход през градската структура, с възможности за оживяване на предприемачески дейности и оформяне на нови социални и културни пространства.

В хода на обсъждането стана ясно, че Общината гледа глобално и дългосрочно на необходимостта от повече паркоместа в града и търси решения и възможни пространства да отговори на потребностите на жителите и гостите на Казанлък.

Кметът на Казанлък благодари на младия архитект за доброволната работа и очерта следващите стъпки. След полученото одобрение от казанлъшката общественост предстои Община Казанлък да възложи разработката на технически или работен проект с избор на фирма – изпълнител, разрешително за строеж, а след това – изготвяне на конкретно предложение към Общински съвет – Казанлък за финансиране за реализация чрез бюджета на Общината или ако има възможност – по проекти с външно финансиране. „Направена е обща количествено-стойностна сметка, около 390 000лв. Тя не е непосилна за възможностите на Община Казанлък.“, заяви Галина Стоянова.

Така още догодина казанлъчани може да се радват на нова пешеходна улица – лицето на града, и да се наредят сред жителите в България с привилегията да имат свое Ларго.


image0 (9K)