Още две лаборатории потвърдиха, че Навални е отровен с Новичок

Освен лаборатория на военното министерство на Германия, два други центъра също потвърждават, че опозиционният лидер Алексей Навални е бил отровен с вещество от групата на Новичок

Две лаборатории – в Швеция и Франция потвърдиха, че в организма на руския опозиционер Алексей Навални има следи от нервнопаралитично вещество от групата „Новичок“. Новината беше съобщена от правителството на Германия.

“Три лаборатории, независимо една от друга, вече предоставиха доказателства, че невропаралитичен агент от групата на Новичок е бил използван за отравянето на г-н Навални. Ние отново призоваваме Русия да обясни какво се е случило. Оставаме в близък контакт с европейските си партньори за следващи стъпки”, заявиха от германското правителство.

Пробите са били изпратени малко след като на 2 септември Германия обяви, че в тялото на Навални са открити следи от руското бойно вещество.

От Берлин съобщават, че освен до “други европейски партньори“ проби са били изпратени и до Организацията за забрана на химически оръжия.

На 20 август Навални се озова в болница в руския град Омск с признаци на неизвестно остро заболяване. Местни медици, които го лекуваха в продължение на няколко дни, твърдяха, че той не е бил отровен, а става въпрос за метаболитна криза. Според сътрудниците на опозиционния политик това твърдение не се връзва с предприетите спешни мерки в първите часове, които сочат, че лекарите са били наясно какво е предизвикало внезапното заболяване.

Впоследствие Навални бе откаран в клиника в Берлин, където състоянието му постепенно се подобряваше, докато на 7 септември той беше изваден от медикаментозната кома.

Въпреки разкритията на Берлин по случая досега руските власти отричат Навални да е бил отровен, както и че Кремъл има отношение по случая. Към момента Москва отказва да започне криминално разследване на случая.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)