Очертава се нова температурна аномалия в цяла Европа

Френският град Бордо постави рекорд по висока температура от началото на метеорологичните наблюдения, докато Западна Европа се готви за втора гореща вълна за това лято, предаде BBC.

Предричат нови, горещи вълни в Белгия, Холандия и Германия. В Холандия горещините се отразяват и на дигите. Знае се, че голяма част от сушата на Холандия е отвоювана от водата и се спира с огромни диги. С настъпването на горещините дигите се изсушават и започват да се пропукват. Това от своя страна може да доведе до скъсване и сериозни наводнения, затова правителството е мобилизирало гвардията и пръскат със специални помпи по най-застрашените места.

За  част от Франция е обявен оранжев код – второто най-високо ниво на предупреждение. Службите за метеорологично наблюдение на Франция обявиха, че Париж може да стане свидетел на температурен рекорд. Настоящият е от 1947 г. – 40,4 градуса по Целзий. Червен код за горещини бе обявен в Белгия. В Испания същото предупреждение е отправено в Сарагоса, която бе ударена от опустошителни горски пожари миналия месец.  Във Великобритания също се очакват рекорди, като там 35 градуса по целзий се усещат като 40, заради влажния климат..


image0 (9K)