Охрана ще пази и приятели на заплашени магистрати

При заплаха съдебна охрана ще пази не само членове на семейството на магистратите, но и конкубинатите им или тези, с които споделят едно домакинство.

Това се предвижда в наредба, подписана от правосъдния министър Данаил Кирилов, пише 24 часа.

“Практиката показва, че често, за да се въздейства върху магистрат, заплашват тези, с които той е в особено близки отношения”, мотивира новите правила зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов. Охраната на неофициалните половинки на съдии, прокурори и следователи ще се поема само ако има заплаха във връзка със служебните задължения на магистрата.

Досега за заплаха към магистрат се възприемаше такава, която той е получил лично или за която има информация в МВР и ДАНС. Новото е: “Заплаха към съдия, прокурор или следовател може да бъде възприета лично, от други лица или от органи на държавната и местната власт”.

Предвижда се: Магистратът сам да пожелае охрана, а не както досега – да чака административния му ръководител да задвижи процедурата.

С новите правила се избягва нелепата ситуация заплашваният да не бъде информиран за опасността, а да му се назначи охрана. Застрашеният магистрат може да откаже закрила за себе си и близките си.

Сигналите за риск ще се проверяват от МВР и ДАНС. Степента на застрашеност ще се преценява по специална методика. Например за непосредствена заплаха се смята конкретна информация от службите за сигурност и дата на инцидента.

Магистратът в опасност е задължен да сключи споразумение с Главна дирекция “Охрана”. Със спогодбата той ще е предупреден да не върши нещо, което може да застраши здравето или живота му, или да попречи на съдебните полицаи да го опазят. Освен това съдии, прокурори и следователи ще уведомяват охранителите за всички предстоящи пътувания, както и ще осигуряват при необходимост достъп до жилищата си. Заложено е и да съобщават на служителите на Министерството на правосъдието, когато си тръгват от работа.

Задължение на съдебните полицаи е да не разгласяват информация на заплашения магистрат.

Най-застрашени са магистрати от спецсъдилищата и прокуратурите в София, обясниха неофициално от “Черковна” 90. На 21 май т.г. спецпрокурорите Евгения Станкова, Калин Близнаков и Емил Галипонов се появиха в спецсъда с цивилни въоръжени гардове. Тримата поддържат обвиненията за рекет, палежи и наркотрафик по делото срещу Димитър Желязков – Митьо Очите и други 12 подсъдими.

Самите прокурори не пожелаха да коментират защо са под защита. По неофициална информация те са получили закани за саморазправа след екстрадицията на Очите от Турция през февруари.

Доскоро гардове крачеха и около спецпрокурор Георги Мойсев, който заедно с Галипонов бе застрашен. Причината – бандата на Петко Симеонов – Пендака и Иван Йосифов – Малкия Йоско готвела да им отмъсти с убийства за разследвания срещу издирвания бивш борец Йосиф Йосифов – Йоско Костинбродския. Делото срещу уличените се разглежда в спецсъда.

В началото на януари т.г. станаха известни заплахи от сина на алкохолния бос Миню Стайков Стайков към следовател Ралица Дашева и прокурор Ангел Кънев. Стайков-младши, който е обвинен като член на банда за контрабанда на цигари, данъчни престъпления и пране на пари, е заявил на следователката, че ще си получи заслуженото, ако продължи да работи по делото му. Няколко пъти повторил и: “Прокурорчето Кънев да внимава!”

Не е известно дали Дашева и Кънев са под охрана.

В годишния си доклад за 2018 г. Главна дирекция “Охрана” изрично подчертава, че служителите им са минали 3 курса за подготовка при инструктори на НСО.

Дирекцията разполага и с две специализирани коли, с които да се превозват охранявани съдии, прокурори и следователи.

Неотдавна Сотир Цацаров обяви пред парламентарната правна комисия, че Бюрото по защита при главния прокурор има капацитет освен свидетели по дела да пази и прокурори и следователи, а охраната на съдии да остане компетентност на Министерство на правосъдието.


image0 (9K)