Официално: 12 европейски гранда обявиха създаването на „Суперлига“

 

Дванадесет от най-големите отбори на Стария континент официално обявиха плановете си за създаване на европейска „Суперлига“, която да събере заедно най-добрите отбори в Европа, научи ЗАРАТА.

Първите потвърдени участници в най-новия футболен турнир са Милан, Интер и Ювентус, Реал (Мадрид), Атлетико (Мадрид) и Барселона, Арсенал, Челси, Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити и Тотнъм.

Покани са били отправени и към други три клуба, чиито имена засега остават неясни (предполагаемо става въпрос за Байерн Мюнхен, Борусия Дортмунд и ПСЖ), като така броят на отборите основатели ще нарасне до 15. Прави впечатление, че от списъка отсъстват отбори от Германия и Франция, които са останалите две първенства от топ 5 на Европа.

Председател на новата надпревара ще бъде президентът на Реал (Мадрид) Флорентино Перес, а негови вицепрезиденти ще бъдат Андреа Аниели от Ювентус и Джоел Глейзър от Манчестър Юнайтед.

По план състезанието ще включва 20 отбора, като освен гореспоменатите 15, други 5 ще се класират чрез някаква форма на квалификации.

Участниците ще бъдат разделени на две групи от по 10 тима, като ще се играе всеки срещу всеки на разменено гостуване. Груповата фаза е планувана да започва през месец август. Първите три тима от всяка група ще продължават директно към 1/4 финалите, а 4-ят и 5-ят ще играят плейофи за допълване на голямата осмица.

Във фазата на елиминациите също ще си играят по две срещи, докато не останат два тима, които да си оспорват трофея в един мач на неутрален терен през месец май.

Новият турнир ще бъде пряк конкурент на надпреварите, организирани от УЕФА, тъй като по план мачовете трябва да се играят през седмицата.

От европейската централа вече се обявиха против създаването на подобна Суперлига, като се появиха информации, че отборите, които ще участват в нея, са заплашени с изхвърляне от всички турнири, организирани от УЕФА.


image0 (9K)