Официално! Турски поток” ще минава през България

Турски поток” официално минава през България със саудитска инвестиция. Държавната компания „Булгартрансгаз” подписа споразумение със саудитски консорциум за 1,102 милиарда евро.

От турско-българската до българо-сръбската граница ще се изгради газопровод, който да пренася руски газ към Западна Европа.

Премиерът Бойко Борисов го нарече „Балкански поток” и обяви, че споразумението със Саудитска Арабия е да бъде готов до 615 дни.

„Отдадени сме на проекта, отдадени сме да доставим в срок всичко, което сме договорили. Това е важна стъпка и за отношенията между България и Саудитска Арабия”, заяви  Хани Али Абдул Латиф Абдул Хади, представител на консорциум „Аркад”.

„Руската страна ще доставя тръбите, има изпълнител – това е българският избор, ние го уважаваме, ние участваме с нашата промишлена продукция”, заяви Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията на Русия.

„Докато някои обясняваха и питаха какви са ни отношенията със съседите, с Русия, със Саудитска Арабия, днес пред вас беше подписан договорът за изпълнение”, заяви премиерът Бойко Борисов. „Дори с моето всепризнато чувство да скромнича, личните ни отношения с престолонаследника и с краля на Саудитска Арабия направиха проекта възможен. Помните, когато стартираха моите „честни” политически опоненти, проектът „Южен поток” беше спрян не заради друго, а заради корупция и обществени поръчки. Ние ще печелим от транзитни такси, ще си остане български като се изплати. Оставаме на картата на газоразпределението, иначе просто изчезваме”, заяви Бойко Борисов.


image0 (9K)