Официално! САЩ и Израел напуснаха ЮНЕСКО

От днес, 1 януари 2019 година, САЩ и Израел официално вече не са членове на Организацията на ООН за образование, наука и култура –  ЮНЕСКО.

Двете страни обявиха намерението си да напуснат институцията още през октомври 2017 г., като причина за това изтъкнаха „продължаващите предразсъдъци срещу Израел“.

Вашингтон спря финансирането си за ЮНЕСКО, след като през 2011 г. организацията прие Палестина за свой член. През октомври 2017 г. администрацията на Доналд Тръмп и премиерът на Израел обявиха, че техните страни ще напуснат ЮНЕСКО, информират световните агенции.

САЩ настояват за основни реформи в тази агенция на ООН, която е най-известна с програмата си за опазване на културното наследство и традициите в света.

САЩ и Израел се противопоставиха и на решението на ЮНЕСКО да включи в списъка си за Световното културно наследство три обекта, намиращи се на палестинска територия.
Преди датата на официалното оттегляне, външното министерство на Израел заяви, че ЮНЕСКО „възприе системна дискриминация срещу Израел“ и настоя, че организацията се „използва, за да се пренапише историята от хора, които мразят еврейския народ“.


image0 (9K)