Официално Лаура Кьовеши вече е първи европейски главен прокурор

Съветът на ЕС постигна съгласие за назначаването на Лаура Кьовеши за първи европейски главен прокурор, предават световните агенции.

Вотът на външните министри на страните-членки трябва да бъде потвърден от Европейския парламент. Очаква се офисът на главния прокурор да заработи през ноември догодина.

„Съветът ще продължава наблюдението си върху задействането на офиса, за да има гаранции, че той ще бъде ефективен и ще се превърне в крайъгълен камък в борбата срещу измамите и корупцията с европейски средства“, заяви министърът на правосъдието на Финландия Анна-Моя Хенриксон, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Европейският парламент и Европейският съвет одобриха окончателно румънката Лаура Кьовеши за главен прокурор на Европейската прокуратура.

Кьовеши срещна силна съпротива, най-вече от собственото си румънско правителство, но в крайна сметка успя да се пребори за поста.

Първоначално и българското правителство беше срещу румънската прокурорка.

Позицията на премиера Бойко Борисов обаче се промени на 20 юли, когато изненадващо премиерът обяви, че ще подкрепи румънката за европейски главен прокурор. Малко преди това Франция също обяви, че подкрепя Кьовеши.


image0 (9K)