Официални данни: Новият коронавирус е по-опасен за пушачите

Тютюнопушенето може да направи хората по-податливи на сериозни усложнения от коронавирусна инфекция.

Това обяви агенцията на Европейския съюз за контрол на болестта, позовавайки се на научни изследвания, въпреки че наличните данни все още са ограничени.

Агенцията цитира проучване на китайски лекари. В него била включени 99 пациенти, заразени с новия  коронавирус. Било установено, че заклетите пушачи са изложени на по-голям риск от смърт от възрастните хора.

В доклада на Агенцията се казва още, че тютюнопушенето е свързано с повишена активност в белите дробове на ензим – ACE2. Той може да направи пациентите по-уязвими към Covid-19. Това е показало проучване, проведено от Университета на Южна Каролина в САЩ.

Европейският център за контрол и превенция на заболяванията отбелязва, че активността на АСЕ2, или „ангиотензин-преработващ ензим 2“, също се увеличава и с възрастта, и с някои видове лечение на хипертония – рискови фактори при коронавирусна инфекция.

Проучването, което е въз основа на малка извадка от пациенти, заключава, че пушачите може да са по-податливи на новия коронавирус. Изследователите добавят, че бившите пушачи най-вероятно са изложени на по-голям от настоящите пушачи.

Европейският център за контрол и превенция на заболяванията включи пушачите сред хората, които са потенциално най-уязвими от новия коронавирус, информира bnr.bg

Също така се посочва, че данните от Китай показват, че 80% от хората, заразени от болестта, имат само леки симптоми. В  Европа обаче този процент е спаднал до 70%, защото три на всеки 10 случая изискват хоспитализация.

Пациентите над 70-годишна възраст, както и хората с придружаващи болести, сред които хипертония, диабет или сърдечно-съдови заболявания, са сред най-уязвимите от Covid-19. Мъжете са по-уязвими от жените, се казва в доклада на здравната агенция на Европейския съюз.


image0 (9K)