Оферта за машинното гласуване постъпи в последния момент

Около 16 часа днес в ЦИК е постъпила оферта за доставка на устройства за машинно гласуване, научи bTV. Това стана буквално минути преди крайния срок.

Кой предлага да достави хиляди терминали за вота ще стане ясно по-късно днес. Изборните власти имат готовност да дадат между 12,5 млн. лв и 15 млн. лв за тях.

Десните от „Нова република“ се аргументираха, че с машините не се губят гласове на хората и се отчита преференциалният вот. Затова и те обжалваха решението на ЦИК за машинното гласуване, което доведе до решението на Върховния административен съд за гласуване с машини във всички секции.

Процедурата за закупуването им беше пред провал, тъй като никой не се нагърбваше с оферта за машинното гласуване. Наличието на конкретно предложение не е гаранция, че все пак ще можем да упражним правото си на глас с терминал.

Ако ЦИК не намери машини в срок, най-вероятно вотът на 26 март ще се осъществява с хартиени бюлетини.

„Aко няма подадена оферта, най-вероятно машинно гласуване няма да има в нито една избирателна секция. Недопустимо е то да бъде частично осигурено. това е изискване в изборния кодекс и в мотивите на ВАС“, обясни Камелия Нейкова от ЦИК.

При това положение може резултатите да бъдат атакувани в Конституционния съд. Председателят му Борис Велчев, каза, че ако постъпи такова искане, ще бъде разгледано, но коментира, че не може да се произнесе предварително.

Според юриста и бивш парламентарист Екатерина Михайлова, машините са само техническо средство за осъществяване на избори и липсата им не трябва дя води до касиране на изборите.

Бившият конституционен съдия Пламен Киров пък обясни, че касирането на изборите зависи от това дали нарушенията, констатирани при вота променят изборния резултат: “Липсата на машини няма да повлияят на изборния резултат и изборите ще бъдат признати за законни

На друго мнение е омбудсманът Мая Манолова. Ако много граждани сигнализират до нея за нарушения, тя има право да сезира Конституционния съд.


image0 (9K)