От последните минути: Скандал в парламента. Нинова и Емил Христов в схватка

Скандал избухна преди минути в парламента, където днес ще се глaсува оставката на вицепремиера Валери Симеонов и назначаването на Мариана Николова на поста му.

Соцлидерката Корнелия Нинова заплаши зам.-шефа на НС от ГЕРБ Емил Христов, че ще последва съдбата на Димитър Главчев, който напусна трибуната, след като преди година ѝ отне думата.

Малко по-рано днес се разбра, че Симеонов няма да прави изявление, както беше обявил предварително. Самият той не е в парламента. Там обаче е Марина Николова.

Докато вървяха дебатите почти никой от депутатите не взе дума за реплика или дуплика.

„Това е несериозно, колеги“, заяви Емил Христов, който води днешното парламентарно заседание. Думите му обаче провокираха депутатът от БСП Драгомир Стойнев и лидерката на червената партия Корнелия Нинова да скочат като обезумели.

За кратко настана суматоха в парламента.

„Добронамерено предупреждавам. Недейте с процедурни хватки да ми отнемате думата да говоря. Не се мислете за г-н Главчев. Не искам да се случва за втори път“, отсече Нинова от парламентарната трибуна.

„Дадох си сметка, че не съм ви забелязал. Действително. Имах намерение да ви дам думата. Не се страхувам от това, което се е случило с хората, които са били тук преди мен. Аз мога във всеки един момент да понеса отговорност за това, което правя“, отвърна ѝ Емил Христов.

„Г-жо Нинова, само да ви припомня, че аз сам си дадох оставката. И вие не може да искате нищо, защото вече сте 79“, шеговито ѝ отвърна лично Димитър Главчев.

Веднага след това в парламента се осъществи поименна проверка за установяване на кворум. Тя започна по искане на депутата от ГЕРБ и председател на Правната комисия Данаил Кирилов, след като Халил Летифов от ДПС направи предложение оставката на Валери Симеонов като вицепремиер и избора на Марияна Николова на негово място да се гласуват разделно. След края на проверката се установи, че в залата има 141 депутати и кворум има.


image0 (9K)