От квотата на АТАКА в управлението на ключови места влизат хора, свързвани с икономическото лоби на ДПС

Ако се съди по назначенията в новото управление, българската политика претърпява поредната си парадоксална мутация – сравнима с тази след изборите през 2013 г. Тогава в парламента влязоха четири партии, а сформираният от БСП и ДПС кабинет „Орешарски“ се крепеше на „златния пръст“ на Волен Сидеров, с който лидерът на „Атака“ осигуряваше крехкото мнозинство.

Още в началото си онова управление само се жигоса с избора на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС и продължи така до края на едногодишното си съществуване, прекратено по волята на повелителя му в сарая.

ДПС и „Атака“ от години работят заедно, те са като скачени съдове“, коментира тогава лидерът на останалата в опозиция ГЕРБ Бойко Борисов пред телевизия „Европа“. И поясни защо тази коалиция е много по-лоша от тройната – „защото имаме националисти и ДПС заедно“.
Сега, в третото си правителство, Борисов ще управлява със същия Волен Сидеров. А той, по всичко личи, и през следващите години ще играе себе си така, както беше изигран от журналиста Найо Тицин по време на протестите – като съшита с бели конци маска, зад която се крие друго лице.

Представителите на органите на реда на снимката от 2013 г. също имат важна функция: придържат Сидеров да не обърка ролята – преди пръст, сега лице на властта.

Ако първият кабинет на Борисов и последвалият го „Орешарски“ ползваха депутатите на „Атака“ за услужливо гласуване в парламента, сега партията на Сидеров изглежда изцяло наета. От нейно име на ключови места в управлението влизат лица, които нямат нищо общо с нея, но са свързвани с Делян Пеевски и икономическото лоби на ДПС. Така отново и в същия неофициален формат „имаме националисти и ДПС заедно“ – по собствената формула на Борисов за коалиция, по-лоша от тройната.

image0 (9K)