От какво се разболяваме при проблеми с надбъбречните жлези

Наднормено тегло и лошият сън са само част от проблемите, които възникват при проблеми с надбъбречните жлези. Надбъбречните жлези са две на брой, колкото са и бъбреците. Макар да не са видими, тяхната дейност е изключително важна. Ако има проблем с надбъбречните жлези, то най-често предисторията е силен стрес. Затова и в много случаи лечението е сбъркано. Там, където има проблем с хормони, да се изписват антидепресанти и други подобни, е погрешно.
Прочетете защо е необходимо да изследвате работата на вашите надбъбречни жлези поне веднъж в годината или направете изследване, веднага щом забележите някои от описаните по-долу симптоми.
Симптомите, които алармират, че нещо с хормоните не е наред:

Така се случва, че някои жени, въпреки правилното хранене, активен начин на живот и липсата на лоши навици, чувстват постоянна умора и раздразнителност, не могат да отслабнат и страдат от почти постоянно главоболие. Всички тези симптоми водят до едни малки, но много важни жлези с вътрешна секреция, които контролират нивото на някои от важните хормони – надбъбречните жлези.

Проблеми във функционирането на тези жлези са забележими само в по-късните етапи на изтощение и при понижаване нивото на хормоните на надбъбречните жлези. В много случаи, възстановяването на добрата работа на надбъбречните жлези е сравнително трудно и изисква лечение чрез операция.
Повечето хора, като чуят хормон, се сещат за щитовидната жлеза. Но не е само тя, която отговаря за нивото на хормоните в нашия организъм. Надбъбречните жлези може да са причина за свръх производството на хормона кортизон. Ето какво се случва, когато този хормон е в повече:

Паник атаки

1. Общото психическото състояние се характеризира с тревожност, нервност, невъзможност да се справят със стреса, нетърпение и раздразнителност. Също така, хората с проблемна работа на надбъбречната често изпитват чувство за паника и ирационален страх.

[ad id=“263680″]

Световъртеж

2. Често замайване и главоболие – това може да е в резултат на високите нива на кортизол и недостатъчни количества натрий.

Безпричинно треперене

3. Изпотяване посред зима и без да сте в критическата, ръцете и краката ви треперят – бъдете сигурни, че при това положение нивата на кортизола ще са в Космоса.
Ако надбъбречните жлези не работят добре, няма подходящо хапче, което да ги накара да работят добре. Единственото спасение е:

– игнориране на всички източници на стрес
– разходки, спорт, плуване
– ОТСЛАБВАНЕ НА ВСЯКА ЦЕНА!
– в краен случай – операция.

Преди да продължим с някои от най-разпространените симптоми, нека видим кои са болестите, които идват в едно с лошата работа на надбъбречните жлези.
Това са:

– Феохромоцитом
– Болест на Адисон
– Синдром на Кушинг

Три заболявания, които имат няколко общи неща помежду си. Това са умора, високо кръвно, излишни килограми, които бавно се свалят, отоци. Единствено при болестта на Адисон е налице хипотония.

Сърцебиене

4. Ускорен или фракционен пулс – това може да се дължи на високи или ниски нива на кортизол, както и на ниски нива на натрий в тялото.

Проблеми със съня

5. Често се случва така, че безсънието, което дълго време сте се опитвали да излекувате безуспешно, изчезва като с магическа пръчка след операция на аденом на надбъбречната жлеза.

Кожни усложнения

6. Кожата при проблемна работа на надбъбречните жлези става изключително суха. Ако се вгледате, ще забележите, че е като на квадрати. Има люспи, има пъпки и тъмно-лилави стрии.

Постоянно чувство на глад

7. Хората, които имат проблем с надбъбречните жлези, изпитват чувство на постоянен глад. Това ги кара да ядат почти постоянно. Което пък води до проблеми със стомаха, гадене, повръщане, запек, диария, киселини.

Хронична умора

[ad id=“225664″]

8. Хронична умора, слабост, безсилие – толкова силни, че някои прости всекидневни действия предизвикват чувство на паника, само при мисълта, че трябва да се извършат.

Проблемен цикъл

9. При някои жени може да има проблеми с менструацията. Те може да се изразяват в това, че идва по-рано, или закъснява, кръвотечението е обилно, или пък изведнъж става оскъдно.
Както сами се убедихте – надбъбречните жлези имат нужда от редовни прегледи. Не заради друго, а защото симптомите са такива, че могат да бъдат сбъркани с други заболявания.

Източник: lekuva.net


image0 (9K)